Fornebu

Fornebu i 2010.

Fornebu var flyplass fra 1939 til 1998.

Av /Delphin/Rigmor Dahl/Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0
Av /NTB Scanpix.

Fornebu er ei halvøy med bolig- og næringsområde i Bærum kommune i Viken.

Faktaboks

etymologi:

gammelt hus

også kjent som:
Fornebulandet
Gammel skrivemåte Fornebo

Lengst i nord på halvøya ligger Lysaker mellom Lysakerfjorden og Holtekilen. Fornebu har villabebyggelse i nord, nærmere Lysaker, og i sør på halvøya Snarøya. Helt i nord på halvøya ligger Fridtjof Nansens hjem, Polhøgda.

Det har vært omfattende utbygging av bolig- og næringsområder etter nedleggelsen av Oslo lufthavn Fornebu i 1998.

Historikk

Stedsnavnet er etter gården Fornebo. I middelalderen tilhørte Fornebo Hovedøya kloster og senere lagstolen i Christiania. Hovedbygningen på Fornebo gård fra slutten av 1700-tallet og et påbygg fra 1915–1917 er fredet som kulturminner.

Fornebu var flyplass fra 1939 til 1998. Etter at Oslo Lufthavn Fornebu ble nedlagt, er flyplassområdet tatt i bruk til næringsvirksomhet og boliger.

Bebyggelse

Fornebu består av boliger, næringsliv og friområder. Det er villabebyggelse i nord, nærmere Lysaker, og i sør på halvøya Snarøya. Det er også en del blokkbebyggelse blant annet på Hundsund.

Forneby er et prosjektert bysentrum med endestasjon for T-bane, inntil 2000 boliger og næringseiendommer. I Forneby ligger Nansenparken, Fornebu S og det gamle flytårnet samt Forneburingen barnehage med plass til 300 barn.

Bærum kommune mottok i mai 2014 en byplanpris for moderne miljøtenkning under den 20 år lange Fornebu-utbyggingen. European Council of Spatial Planners ECTP beskrev Fornebu som en grønn by bygget på fremragende nasjonal og internasjonal ekspertise.

Næringsliv

Fra midten av 1990-tallet er en rekke IT-selskaper etablert her. I 2012 var det 14 000 arbeidsplasser på Fornebu IT-klynge.

På Fornebu ligger hovedkontoret for Telenor ASA. Telenors hovedkvarter var det første store utbyggingen etter nedleggingen av flyplassen på Fornebu. Anlegget er tegnet av HUS arkitekter AS med flere, og sto ferdig i 2002. Anlegget er det første i sitt slag som er spesielt tilpasset digitale arbeidsprosesser. Anlegget har høstet en rekke arkitekturpriser.

Fornebuporten er et næringsområde der Kværner har hovedkontor. Statoil-bygget er tegnet av arkitektfirmaet A-lab, sto ferdig i 2012 og mottok førstepris under World Architecture Festival i Singapore i klassen for kontorbygg i oktober 2013.

Samferdsel

Fornebu ligger ved E 18 og har hyppig bussforbindelse med det øvrige Bærum og nabokommunene Asker og Oslo. Fornebubåten, MS Tidevind, er en hurtigbåt som går til Aker Brygge i Oslo sentrum.

Kultur

Fornebu har flerbrukshallen Fornebu Arena og Hundsund svømmehall. Mosjonsløpet Fornebuløpet er arrangert årlig siden 2009.

Verneområder

Fornebu har en rekke verneområder: Selskjær fuglefredningsområde, Langskjær (Badeskjær) naturreservat, Lilløya naturreservat, Torvøya og Bjerkholmen naturreservat, Alv sjøfuglreservat, Storøykilen naturreservat, Koksa naturreservat, Sandholmen sjøfuglreservat, Ytre Vassholmen sjøfuglreservat, Møkkalassene sjøfuglreservat, Dokkskjæret (Amerikaskjær) biotopvernområde og Lagmannsholmen sjøfuglreservat.

Navnet

Første ledd i navnet enten mannsnavnet Forni eller adjektivet forn, gammel. Siste ledd enten norrønt , bosted, eller búð, primitivt hus, oppholdsrom.

Kart

Fornebu
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg