Fornebu er ei halvøy med bolig- og næringsområde i Bærum kommune i Akershus.

Lengst i nord på halvøya ligger Lysaker mellom Lysakerfjorden og Holtekilen. Fornebu har villabebyggelse i nord, nærmere Lysaker, og i sør på halvøya Snarøya. Helt i nord på halvøya ligger Fridtjof Nansens hjem, Polhøgda.

Det har vært omfattende utbygging av bolig- og næringsområder etter nedleggelsen av Oslo lufthavn Fornebu i 1998.

Stedsnavnet er etter gården Fornebo. I middelalderen tilhørte Fornebo Hovedøya kloster og senere lagstolen i Christiania. Hovedbygningen på Fornebo gård fra slutten av 1700-tallet og et påbygg fra 1915–17 er fredet som kulturminner.

Fornebu var flyplass fra 1939 til 1998. Etter at Oslo Lufthavn Fornebu ble nedlagt, er flyplassområdet tatt i bruk til næringsvirksomhet og boliger.

Fornebu består av boliger, næringsliv og friområder. Det er villabebyggelse i nord, nærmere Lysaker, og i sør på halvøya Snarøya. Det er også en del blokkbebyggelse blant annet på Hundsund.

Forneby er et prosjektert bysentrum med endestasjon for T-bane, inntil 2000 boliger og næringseiendommer skal stå ferdig i 2020. I Forneby ligger Nansenparken, Fornebu S og det gamle flytårnet samt Forneburingen barnehage med plass til 300 barn.

Bærum kommune mottok i mai 2014 en byplanpris for moderne miljøtenkning under den 20 år lange Fornebu-utbyggingen. European Council of Spatial Planners ECTP beskrev Fornebu som en grønn by bygget på fremragende nasjonal og internasjonal ekspertise. Fornebu er et utstillingsvindu for miljøtenkning, bærekraft og tilpasning til klimaendringer.

Fra midten av 1990-tallet er en rekke IT-selskaper etablert her. I 2012 var det 14 000 arbeidsplasser på Fornebu IT-klynge.

På Fornebu ligger hovedkontoret for Telenor ASA. Telenors hovedkvarter var det første store utbyggingen etter nedleggingen av flyplassen på Fornebu. Anlegget er tegnet av HUS arkitekter AS med flere, og sto ferdig i 2002. Anlegget er det første i sitt slag som er spesielt tilpasset digitale arbeidsprosesser. Anlegget har høstet en rekke arkitekturpriser.

Fornebuporten er et næringsområde der Kværner har hovedkontor. Statoil-bygget er tegnet av arkitektfirmaet A-lab, sto ferdig i 2012 og mottok førstepris under World Architecture Festival i Singapore i klassen for kontorbygg i oktober 2013.

Fornebu ligger ved E 18 og har hyppig bussforbindelse med det øvrige Bærum og nabokommunene Asker og Oslo. Fornebubåten, MS Tidevind, er en hurtigbåt som går til Aker Brygge i Oslo sentrum. Fornebubanen er en Metro/T-banelinje som skal forbinde Fornebuområdet med sentrale deler av Oslo. Banen skal stå ferdig i 2020.

Flerbrukshallen Fornebu Arena. Hundsund svømmehall. Mosjonsløpet Fornebuløpet er arrangert årlig siden 2009.

Selskjær fuglefredningsområde, Langskjær (Badeskjær) naturreservat, Lilløya naturreservat, Torvøya og Bjerkholmen naturreservat, Alv sjøfuglreservat, Storøykilen naturreservat, Koksa naturreservat, Sandholmen sjøfuglreservat, Ytre Vassholmen sjøfuglreservat, Møkkalassene sjøfuglreservat, Dokkskjæret (Amerikaskjær) biotopvernområde, Lagmannsholmen sjøfuglreservat.

Første ledd i navnet enten mannsnavnet Forni eller adjektivet forn, gammel. Siste ledd enten norrønt , bosted, eller búð, primitivt hus, oppholdsrom.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.