Fornebu
Fornebu i 2010.
Sett fra nord
Sett fra nord
Lisens: CC BY SA 3.0
Oslo lufthavn, Fornebu

Fornebu var flyplass fra 1939 til 1998.

Av /Delphin/Rigmor Dahl/Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0
Telenors hovedkontor på Fornebu
Av /NTB Scanpix.

Fornebu er ei halvøy i Bærum kommune i Akershus, med boligstrøk og næringsområder.

Faktaboks

Etymologi

gammelt hus

Også kjent som
Fornebulandet Gammel skrivemåte Fornebo

Lengst i nord på halvøya ligger Lysaker mellom Lysakerfjorden og Holtekilen. Fornebu har villabebyggelse i nord, nærmere Lysaker, og i sør på halvøya Snarøya. Helt i nord på halvøya ligger Fridtjof Nansens hjem, Polhøgda.

På Fornebu lå Oslo lufthavn Fornebu som var i drift fra 1939 til 1998. Det har vært omfattende utbygging av boliger og næringsområder etter nedleggelsen.

Historikk

Stedsnavnet er etter gården Fornebo. I middelalderen tilhørte Fornebo Hovedøya kloster og senere lagstolen i Christiania. Hovedbygningen på Fornebo gård fra slutten av 1700-tallet og et påbygg fra 1915–1917 er fredet som kulturminner.

Fornebu var flyplass fra 1939 til 1998. Etter at Oslo Lufthavn Fornebu ble nedlagt, er flyplassområdet tatt i bruk til næringsvirksomhet og boliger.

Bebyggelse

Fornebu består av boliger, næringsliv og friområder. Det er villabebyggelse i nord, nærmere Lysaker, og i sør på halvøya Snarøya. Det er også en del blokkbebyggelse blant annet på Hundsund.

Forneby er et prosjektert bysentrum med endestasjon for T-bane, inntil 2000 boliger og næringseiendommer. I Forneby ligger Nansenparken, Fornebu S og det gamle flytårnet samt Forneburingen barnehage.

Bærum kommune mottok i mai 2014 en byplanpris for moderne miljøtenkning under den 20 år lange Fornebu-utbyggingen. European Council of Spatial Planners (ECTP) beskrev Fornebu som en grønn by bygget på fremragende nasjonal og internasjonal ekspertise.

Næringsliv

Fra midten av 1990-tallet er en rekke IT-selskaper etablert her. I 2012 var det 14 000 arbeidsplasser på Fornebu IT-klynge.

På Fornebu ligger hovedkontoret for Telenor ASA. Telenors hovedkvarter var det første store utbyggingen etter nedleggingen av flyplassen på Fornebu. Anlegget er tegnet av HUS arkitekter AS med flere, og sto ferdig i 2002. Anlegget er det første i sitt slag som er spesielt tilpasset digitale arbeidsprosesser. Anlegget har høstet en rekke arkitekturpriser.

Fornebuporten er et næringsområde der Kværner har hovedkontor. Statoil-bygget er tegnet av arkitektfirmaet A-lab, sto ferdig i 2012 og mottok førstepris under World Architecture Festival i Singapore i klassen for kontorbygg i oktober 2013.

Samferdsel

Fornebu ligger ved E18 og har hyppig bussforbindelse med det øvrige Bærum og nabokommunene Asker og Oslo. Fornebubanen er en planlagt forbindelse mellom Fornebu senter og Majorstuen som skal gi forbindelse mellom Fornebu og Oslos T-banenett via Lysaker og Skøyen.

Kultur

Telenor Arena
Telenor Arena på Fornebu er Norges største flerbruksarena. Mange store internasjonale artister har spilt konserter i arenaen, blant andre Justin Bieber og The Rolling Stones.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

På Fornebu ligger flerbrukshallen Fornebu Arena og Hundsund svømmehall. Fornebu Arena skal bygges ut til å bli nasjonalanlegg for håndball. Mosjonsløpet Fornebuløpet er arrangert årlig siden 2009.

Verneområder

 • Selskjær fuglefredningsområde
 • Langskjær (Badeskjær) naturreservat
 • Lilløya naturreservat
 • Torvøya og Bjerkholmen naturreservat
 • Alv sjøfuglreservat
 • Storøykilen naturreservat
 • Koksa naturreservat
 • Sandholmen sjøfuglreservat
 • Ytre Vassholmen sjøfuglreservat
 • Møkkalassene sjøfuglreservat
 • Dokkskjæret (Amerikaskjær) biotopvernområde
 • Lagmannsholmen sjøfuglreservat

Navnet

Første ledd i navnet enten mannsnavnet Forni eller adjektivet forn, gammel. Siste ledd enten norrønt , bosted, eller búð, primitivt hus, oppholdsrom.

Kart

Fornebu
Fornebu
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg