Faktaboks

Umoe AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Lysaker
Daglig leder
Jostein Eiesland
Styreleder
Jens Dag Ulltveit-Moe
Jens Ulltveit-Moe
Jens Ulltveit-Moe er en norsk næringslivsleder.
Av /NTB scanpix.

Umoe AS er et norsk investeringsselskap med opphav i skipsbygging som ble startet i 1984 av Jens Ulltveit-Moe som Ulltveit-Moe AS. Selskapet fikk sitt nåværende navn i 1996, har hovedkontor på Fornebu i Bærum og hadde i 2020 over 5000 ansatte, og en omsetning i 2018 på rundt fem milliarder kroner.

Virksomhet

Umoe var i perioden 1984 til 2008 majoritetseier i rederiet Knutsen O.A.S. Shipping og bygde selskapet opp fra et rent tankselskap til å omfatte 42 spesialskip, blant annet innenfor shuttletankere. Selskapet driver også skipsbygging gjennom Umoe Mandal som tidligere bygde marinefartøyer og nå servicefartøyer til vindkraftindustrien. Produksjon av livbåter ble drevet gjennom Harding Safety og verkstedindustri gjennom selskapene Umoe Karmsund, Sterkoder og Haugesund Mekaniske Verksted. Umoe var med i snuoperasjonen av seismikkselskapet PGS og eide Sønnico, et elektro- og IT-selskap.

Nåværende virksomhet omfatter blant annet restaurantdrift gjennom Umoe Restaurants i selskapene Peppes Pizza og Burger King med totalt 361 restauranter i Norge, Sverige og Danmark, og en betydelig virksomhet innen fornybar energi med blant annet produksjon av etanol fra sukkerrør i Brasil. Selskapet eier også seks gasstankere som drives av Knutsen O.A.S Shipping.

Historie

Umoe har sin bakgrunn i Knutsen O.A.S. Shipping i Haugesund. Rederiet kom i store økonomiske vanskeligheter mot slutten av 1970-årene, og kreditorene ansatte Jens Ulltveit-Moe som administrerende direktør i 1980. Han reorganiserte rederiet og fikk etter hvert eierkontroll. I 1986 kjøpte han det norske selskapet Harding Safety i Rosendal som produserer livbåter og annet redningsutstyr. Harding ble senere sammenslått med konkurrenten Schat Watercraft som ble kjøpt i 1995 til Schat-Harding.

I 1990 overtok Umoe Haugesund Mekaniske Verksted og Sterkoder skipsverft i Kristiansund, som ble omstilt for leveranser til petroleumsvirksomhet. Haugesund Mekaniske Verksted ble solgt til ABB i 2000, mens Sterkoder ble nedlagt som verft i 2003 og er nå et eiendomsselskap med en betydelig utleiemasse. Umoe overtok i 2000 skipsverftet i Mandal fra Kværner og i 2002 serveringsvirksomheten til Reitan Narvesen med blant annet kjedene Peppes Pizza og Burger King og cateringselskapet Togservice. Det siste driver matservering for Vy (tidligere NSB) og flere busselskaper og er eid sammen med britiske Rail Gourmet. Bravidas IT-virksomhet og teleinstallasjonsselskapet Sønnico ble overtatt i 2004. Umoe var i perioden 1997–2005 dessuten en stor eier i Unitor, som leverer tjenester og utstyr til handelsflåten.

Engasjementet i Knutsen O.A.S. Shipping og i tankdrift ble solgt ut i løpet av 2007 og 2008 og Harding Safety i 2013. En stor del av kapitalen fra disse salgene investerte Umoe i selskaper som driver innen fornybar energi. Umoe Bio Energy driver produksjon av etanol som brukes som drivstoff fra sukkerroer. I delstaten São Paulo i Brasil har Umoe en stor plantasje på 40 000 hektar og en mølle som kan bearbeide 2,6 millioner tonn sukkerrør. 1 600 mennesker er sysselsatte i denne virksomheten. Investeringene i Brasil har imidlertid kostet selskapet dyrt, med fire-fem milliarder kroner i tap siden oppstarten i 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Umoe AS
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
30.111 Bygging av skip og skrog over 100 br.tonn

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg