Faktaboks

Henie Onstad Kunstsenter
Offisielt navn
SONJA HENIES OG NIELS ONSTADS STIFTELSE
Organisasjonstype
Stiftelse
Forretningsadresse
Høvikodden
Stiftet
20.11.1961
Daglig leder
Anne Hilde Neset
Styreleder
Marianne Blystad
Sonia Henie og Niels Onstad
Sonja Henie og hennes mann, Niels Onstad, presenterer deres nye kunstsenter, Henie Onstad Kunstsenter i 1968.
Sonia Henie og Niels Onstad
Av /NTB.
Henie Onstad Kunstsenter
Av /NTB Scanpix.

Henie Onstad Kunstsenter er et av Nordens ledende kunstsentre for moderne kunst og samtidskunst, og ligger på Høvikodden i Bærum kommune. Kunstsenteret åpnet i 1968 med utgangspunkt i den private kunstsamlingen paret Sonja Henie og Niels Onstad hadde donert ved opprettelsen av senteret.

Kunstsenteret profilerte seg tidlig som et visningssted av både sterke, europeiske kunsttradisjoner og som et tverrfaglig og eksperimentelt besøkssenter for bildekunst, musikk og performancekunst.

Et eget rom er viet Sonja Henies premiesamling. Sonja Henie og Niels Onstad er også gravlagt på området.

Historikk

Sonja Henie og Niels Onstads Stiftelser ble opprettet i 1961, ved separate gavebrev fra de to donatorene. Gaven omfattet opprinnelig 110 verk av nyere malerkunst, 10 millioner kroner til reising av et bygg for samlingen og 10 millioner kroner til et driftsfond. De 20 millioner kronene ble senere økt til 48 millioner kroner. Bærum kommune bidro med å stille tomten på Høvikodden til disposisjon.

Da kunstsenteret åpnet for publikum 23. august 1968 var samlingen økt med ytterligere 100 bilder. I dag består samlingen av omlag 8000 kunstverk.

Virksomhet

Sonja Henie og Sonja Haraldsen
OSLO 23.08.1968: Åpningen av Henie-Onstad kunstsenter. Her de to Sonjaer sammen. Fra venstre: Sonja Henie og Sonja Haraldsen (senere kronprinsesse Sonja).

Kunstsenteret arrangerer utstillinger, konserter, elektrofoni, eksperimentteater, opera, fri dans, film og multimediashow. Kunstsenteret bestiller også verk av unge skapende kunstnere til oppførelse ved senteret. Ungdomsgrupper arbeider innen kunstsenteret med teater, film, fotografi eller forskjellige former for musikalsk virksomhet.

Skulpturpark

«Filipstadbananen»
Filipstadbananen av Trygve Fredriksen fra 1952 har opp gjennom årene vekket stor interesse.
«Filipstadbananen»
Av /NTB.

I naturområdene rundt kunstsenteret er det plassert rundt 30 skulpturer. Flere av dem var opprinnelig med i kunstprosjektet Borealis II fra 1985. Tematikken var kunstverk som del av naturen.

Blant de mest kjente skulpturene i parken er Arnold Haukelands Solskulptur fra 1970. Skulpturen var et bestillingsverk fra Niels Onstad til minne om Sonja Henie ved hennes død i 1969. Haukelands ide var at skulpturen skulle gå rundt sin egen akse, som en piruett. Tyngdekraften begrenser imidlertid skulpturen slik at den bare snurrer en kort tid. Skulpturen er likevel blitt et kraftfullt monument og et solid landemerke ved avkjøringen inn til kunstsenteret.

En annen skulptur som vekker stor interesse er Filipstadbananen av Trygve Fredriksen fra 1952. Denne er plassert på plenen mellom terrassen og stranda. Bananen sto opprinnelig ved Filipstadkaia der bananbåtene kom inn. Den skal ha vært til stor inspirasjon for den amerikanske pop-kunstneren Claes Oldenburg. Som barn tok han Amerikabåten fra Oslo, og ble så fascinert av bananen ved kaia at han som voksen brukte den som inspirasjonskilde til til å lage skulpturer av hverdagslige objekter.

Henie Onstad-samlingen

Henie Onstad-samlingen preges av et sterkt personlig engasjement, med ofte nære relasjoner til kunstnerne de kjøpte kunst av. Deler av samlingen vises fram årlig.

Kunstgaven føyde seg inn i tidens europeiske samlertradisjon, der interessen for fransk kunst var dominerende. Blant de franske kunstnerne som er representert finnes verker av Henri Matisse, Pierre Bonnard, Juan Gris og Jacques Villon. Videre består samlingen av verker av Edvard Munch, Jacob Weidemann, Pablo Picasso og Kurt Schwitters. Tyngdepunktet ligger på kunst fra 1950-tallet. Det er særlig to tendenser som preger samlingen. Den ene er Paris-skolens naturlyriske uttrykk, ofte med helling mot geometriske abstraksjoner, og den andre er en mer rå og direkte, nordisk ekspresjonisme, slik den vises hos COBRA-kunstnerne. Påfallende få kvinnelige kunstnere fantes i samlingen, noe kunstsenteret forsøker å rette på.

Kurt Schwitters

Sparebankstiftelsen DNB har siden 2009 bygd opp en omfattende samling verk av den tyske avantgardekunstneren Kurt Schwitters. Han arbeidet på tvers av materialer og medier, med både lyd, tekst, bilde, arkitektur, skulptur, collage og maleri. Schwitters flyktet til Norge i 1937, bodde her i flere år og hadde et nært forhold til Norge livet gjennom. Kunstverkene er permanent deponert på kunstsenteret med fast tilhold i Sal Merz.

Fluxus-samlingen

Henie-Onstad Kunstsenter

Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum. Interiør fra museet.

Av /KF-arkiv ※.

Henie Onstad Kunstsenter bygde opp en betydelig fluxus-samling i siste halvdel av 1980-årene. Fluxus-bevegelsen jobbet på tvers av kunstneriske sjangre. Virksomheten besto eksempelvis av konserter, festivaler, teaterforestillinger, distribusjon av objekter, mail art (kunstgjenstander eller ytringer sendt gjennom postsystemet), samt happenings og konkret poesi. Store deler av fluxus-materiale er donert av andre kunstnere.

Arkitekturen

Bygget ble etter arkitektkonkurranse tegnet av Jon Eikvar og Svein Erik Engebretsen. Det er et fritt, skulpturalt utformet bygg i naturbetong, glass og metaller. Utstillingsarealet ble i 1994 mer enn fordoblet med et tilbygg på rundt 2400 m2. I 2004 ble en ny fløy innviet, Sal Haaken, tegnet av arkitekt Stein Halvorsen. Den var en gave fra magister og kunstsamler Haaken A. Christensen.

Tidligere direktører for Henie Onstad Kunstsenter er Ole Henrik Moe (1966–1989), Per Hovdenakk (1989–1996), Gavin Jantjes (1996–2003), Jan Feldborg (2003–2004), Karin Hellandsjø (2004–2011) og Tone Hansen (2011–2022). Nåværende direktør er Anne Hilde Neset (2022–).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Finborud, Lars Mørch. Mot det totale museum. Henie Onstad kunstsenter og tidsbasert kunst 1961–2011. Oslo: Press, 2012.
  • Hovdenakk, Per. Henie-Onstad kunstsenter: 1968–1993, 1994
  • Ugelstad, Caroline, og Hild Borchgrevink (red.). Høvikodden live 1968–2007: Henie Onstad kunstsenter som tverrkunstnerisk arena. Oslo: Henie Onstad kunstsenter, 2007.

Eksterne lenker

Faktaboks

Henie Onstad Kunstsenter
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
91.021 Drift av kunst- og kunstindustrimuseer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg