Pierre Bonnard

Faktaboks

Pierre Bonnard
Uttale
bånˈar
Født
1867
Død
1947
Maleri fra 1908.
Av .

Artikkelstart

Pierre Bonnard var en fransk maler og grafiker. Han regnes blant Frankrikes betydeligste kunstnere på 1900-tallet. I motsetning til Henri Matisse og Pablo Picasso grep han ikke direkte inn i kunstutviklingen, men står likevel i første rekke på grunn av sine rene og fullt utviklede maleriske verdier.

Hans maleri er preget av en gjennomarbeidet harmoni i de tidligere aktstudier og solfylt ro i de senere hageinteriører. Som kolorist var han en sjelden begavelse, fargene er ofte ornamentalt benyttet, koloritten blond og satt sammen på den mest raffinerte måte.

Bonnard fikk en kort tid utdannelse ved Académie Jullian, der han blant andre ble kjent med Maurice Denis, Paul Sérusier og Edouard Vuillard, og hørte til den Gauguin-påvirkede Nabisgruppen. Hans tidlige bilder er preget av denne gruppens karakteristiske cloisonnisme, skillevegg-teknikk, med vekten på fast kontur og flate. Med 1890-årenes interesse for dekorativ kunst kastet han seg også over slike oppgaver, og utførte tegninger til møbler, skjermbrett, bøker, og dyrket 1890-årenes egen kunstart, plakaten.

På begynnelsen av 1900-tallet malte han en rekke akter, som ikke alltid er anatomisk sikre, men koloristisk helt overlegne, hvor han legger hele sin følsomhet for toner og overganger for dagen. Han ble etter hvert friere i penselføringen og koloritten, og skapte en lang rekke blomsterbilder, hageinteriører, stilleben og akter. Til sine tider malte han rene fantasilandskaper, der naturformene var fullstendig oppløst til fordel for lysende fargevisjoner. Han var også en fremragende grafiker og laget blant annet fargelitografiserien Quelques aspects de la vie de Paris (1895), foruten bokillustrasjoner i litografi, etsning og tresnitt, deriblant Peter Nansens Maria, André Gides Prometheus, Paul Verlaines Parallèlement og Octave Mirbeaus Dingo.

Bonnard er representert i Nasjonalgalleriet i Oslo med to bilder.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Watkins, Nicholas: Bonnard, 1994, isbn 0-7148-3451-3, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg