Faktaboks

Høvik
Etymologi
norrønt Heyvík - ‘høy’
Høvik kirke og Drammenveien.

Høvik kirke og Drammenveien.

Høvik er et tettsted og sogn i Bærum kommune i Akershus. E 18 og jernbanen gjennom Høvik er en av Norges mest trafikkerte strekninger.

Næringsliv

På Høvik ligger kjøpesenter, konsulentbedrifter som Kværner ASA og Det Norske Veritas, gartnerier og noe småindustri.

Samferdsel

Høvik stasjon på Drammenbanen åpnet i 1874, og stasjonsbygningen ble innviet i 1921. Bygningen sto opprinnelig på stylter over plattformen, men i 1933 ble kjelleren bygget inn. I 2013–2015 var stasjonen stengt for omfattende påbygning, og stasjonsbygningen ble revet i mai 2013. Stasjonen betjente 135 000 passasjerer i 2012.

Oslopakke 3 omfatter byutvikling på Høvik samtidig som E 18 skal gå inn i den planlagte Høviktunnelen vestover mot Slependen. Høviktunnelen vil få to løp med tre filer i hver retning og skal stå ferdig i 2028.

Historikk

Høvikodden
Høvikodden.
Høvikodden
Lisens: CC BY SA 3.0

Gården Høvik var krongods som Niels Toller overtok i 1660-årene. Gården ble delt i 1746. Slottsprest Bernt Anker Sverdrup kjøpte Søndre Høvik i 1788, og Høvikodden og Høvikstranden ble utskilt i 1845.

Høvikstranden fikk glasshytte i 1855, og denne ble senere industribedriften Høvik Verk. Glassproduksjonen ble flyttet til Hadeland Glassverk i 1933. Høvik kirke er ei korskirke i tegl fra 1898.

På Høvikodden ligger hovedkontoret til Det Norske Veritas på østsiden. På vestsiden av Høvikodden ligger Henie Onstad Kunstsenter. Ellers er Høvikodden et fredet friområde som er valgt til Bærum kommunes tusenårssted. Her går kyststien, og i Veritasskogen finnes gravrøyser.

Navn

Navnet er etter gården Høvik, norrønt Heyvík, av substantivet 'høy'.

Kart

Høvik
Høvik
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg