velgeradferd

Artikkelstart

Velgeradferd er betegnelsen på hvordan velgerne stemmer i valg.

Folks stemmeatferd var tidligere nokså stabil. De stemte på det samme partiet fra valg til valg, og det partiet de stemte på var gjerne det samme som det foreldrene hadde stemt på. I valgforskningen kaller man velgere trofaste om de stemmer på det samme partiet to valg på rad. Gjennom 1950- og 1960-årene var omtrent 2/3 av velgerne trofaste.

Siden 1970-årene er velgerne blitt mindre trofaste. Vi sier at velgermobiliteten har økt. Oppslutningen om partiene er mindre stabil enn før, og to nye partier har klart å etablere seg. Sosialistisk Venstreparti (SV) ble stiftet i 1975. SVs forløper, Sosialistisk Folkeparti, ble dannet som en utbrytergruppe fra Arbeiderpartiet i 1961. Fremskrittspartiet (FrP) ble dannet i 1973 som en kritikk mot statlige inngrep og høye skatter. Foran valget i 2013 ser det ut til at enda et nytt parti, Miljøpartiet de grønne, kan tre inn i den nasjonale politikken.

Hvordan folk stemmer er dels et resultat av de partiene som allerede har etablert seg, av folks holdninger og interesser og valgordningen. I Norge har vi forholdstallsvalg, noe som gjør at velgernes stemmer i valg henger tettere sammen med partienes representasjon på Stortinget, sammenliknet med andre valgordninger. Det gjør det også lettere for flere partier å slippe til.

Siden folk stemmer på bakgrunn av ulike saker, danner det seg et flerdimensjonalt partisystem i Norge. Den viktigste dimensjonen har tradisjonelt vært den såkalte venstre–høyre-dimensjonen, der partiene fordeler seg etter hvor opptatt de er av økonomisk utjevning og av offentlig planlegging og kontroll. Her ligger partiene Rødt og SV helt til venstre, mens Høyre og Frp ligger til Høyre.

Andre dimensjoner er sentrum-periferi, hvor Senterpartiet befinner seg på periferi-enden av skalaen. Periferi står for utkanten og er blant annet forbundet med et forsvar for distriktene. Vekst-vern-dimensjonen handler om miljøvern mot økonomisk vekst, hvor SV tradisjonelt har vært opptatt av vern, mens Arbeiderpartiet har vært mer opptatt av vekst.

Se mer om norske politiske partier her.

Noen saker går på tvers av de vanlige dimensjonene. Eksempler på det er EU- og abortkampen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg