flertallsvalg

Flertallsvalg, valgordning hvor mandatet eller mandatene i en valgkrets går til den kandidaten eller den lista som har enten får simpelt eller absolutt flertall, altså henholdsvis flest stemmer eller et flertall av de avgitte stemmer.

Hvis det bare velges en mandat fra hver valgkrets, sier man at det er flertallsvalg i enmannskretser, mens hvis det er flere mandater i hver valgkrets kalles det flertallsvalg i flermannskretser.

Flertallsvalg brukes særlig i de engelsktalende land, og da i den form at den som får flest stemmer blir valgt. I Frankrike blir en kandidat valgt i første omgang bare hvis han eller hun får flertall av de avgitte stemmer. Hvis ingen får slikt flertall, blir det omvalg og da velges den kandidat som får flest stemmer. Denne franske form for flertallsvalg ble praktisert i Norge fra 1906 til 1918.

Den engelske form for flertallsvalg virker i småpartiers disfavør og har en tendens til å virke til å skape et topartisystem. Den franske form for flertallsvalg virker mindre partireduserende, men gir vanligvis ikke så godt samsvar mellom stemme- og mandatfordeling som alternativet til flertallsvalg, forholdstallsvalg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg