Flertallsvalg er en valgordning hvor mandatet eller mandatene i en valgkrets går til den kandidaten eller den lista som har enten får simpelt eller absolutt flertall, altså henholdsvis flest stemmer eller et flertall av de avgitte stemmene.

Faktaboks

Også kjent som

fleirtallsval

Hvis det bare velges ett mandat fra hver valgkrets, sier man at det er flertallsvalg i enmannskretser, mens hvis det er flere mandater i hver valgkrets, kalles det flertallsvalg i flermannskretser.

Flertallsvalg brukes særlig i engelsktalende land, og da i den formen at den som får flest stemmer blir valgt. I Frankrike blir en kandidat valgt i første omgang bare hvis han eller hun får flertall av de avgitte stemmene. Hvis ingen får slikt flertall, blir det omvalg, og da velges den kandidaten som får flest stemmer. Denne franske formen for flertallsvalg ble praktisert i Norge fra 1906 til 1918.

Den engelske formen for flertallsvalg virker i småpartiers disfavør og har en tendens til å virke til å skape et topartisystem. Den franske formen for flertallsvalg virker mindre partireduserende, men gir vanligvis ikke så godt samsvar mellom stemmefordeling og mandatfordeling som alternativet til flertallsvalg: forholdstallsvalg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg