Hyttesnekke

Den typiske motorsnekken utført i tre finnes langs hele norske- svenske- og danskekysten.

Seilsnekke, Yarmouth
Seilsnekkene har blitt sjeldne de siste 50 årene.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Snekke er en tradisjonell skandinavisk trebåt. Snekker er klinkbygde spissgattere med en normal lengde mellom fire til åtte meter. Snekker er i størrelsesorden mindre enn skøyter, men større enn sjekter.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt snekkja

Særtrekk

Siden 1950-tallet har snekker vært forbundet med motordrevne fritidsfartøy utført i tre og senere glassfiber eller plast. Normalt er snekker halvåpne med et lite overbygg eller vindskjerm og kalesjetrekk over åpen del. Fra rundt 1970-80-tallet ble snekkene noe større og overbygget ble gjerne utført med en enkel forpigg, slik at overnatting ble mulig. De største snekkene blir på norsk folkemunne tidvis kalt for hyttesnekker. Roret var tidligere hengslet på akterstevnen, men krysserhekk ble vanligere rundt 1970. Framdriften er innenbords bensin- og dieselmotorer mellom 5-20 HK, og de gjør normalt 5-7 knop fart.

Det finnes et mindre antall seilsnekker med spriseil og fokk, eller bermudarigg på det som kalles oslosnekker. Disse har blitt sjeldne siden den andre verdenskrig, men Færder seilforening forvalter fortsatt omtrent førti seilsnekker i en egen regattaklasse kalt færdersnekker.

Historie

Snekkene stammer fra vikingtidens klinkbyggertradisjon med åpne båter og råseil, og varierte i størrelse fra mellomstore fartøy likt en nordlandsbåt, til større skip som liknet på langskipene til bruk i strandhogg og landnåm. De fungerte som leidangsbåter, i tillegg til å benyttes som fiske- og fraktfartøy. Grunnet snekkens store utbredelse i Skandinavia, har ulike regionale varianter utviklet seg fra den klassiske åpne seilbåten i vikingtiden. Blant disse finnes for eksempel den svenske gotlandssnipa, tysk eiderschnigge, russisk schnjaka, kogg i Telemark, og til dels hansakoggenVestlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg