katamaran

Katamaran. Arbeidsfartøyet Duplus, bygd 1968 ved Boele-verftet i Nederland. Fartøyets bevegelser i sjøgang er mindre enn halvparten av et vanlig skips; derfor er det spesielt egnet som arbeidsplattform for operasjoner på havbunnen. På dekket har det en 75 tonns kran som kan heise dykkerutstyr o.l. ned gjennom en 7 m stor rund åpning midtskips. For å holde fartøyet nøyaktig på plass har man automatisk regulering av 4 Voith-Schneider-propeller, som sitter mellom «vingene» mellom de to skrogene, og dessuten fire ankere. To vanlige propeller med dyse gir skipet en fart på 9 knop. Driften er dieselelektrisk. Hoveddimensjoner: Lengde 40 m, bredde 17 m, dypgang 5,2 m, deplasement 1200 tonn.

Av /Store norske leksikon ※.

Katamaran, fartøy med to skrog, forbundet med bjelker eller en plattform. Ordet er av indisk opprinnelse, kata maru betyr sammenbundne stokker. Den ekte katamaran fantes i India på Coromandel-kysten og bestod av tre eller fem sammenbundne stokker, der den midterste er lengst og i flåtens forende svinger opp som en stevn. Katamaran brukes også (noe feilaktig) om den dobbeltkano som fremdeles er i bruk på Hawaii.

Faktaboks

uttale:
katamarˈan

En katamaranferge for kanalfart England–Frankrike, Castalia, ble bygd 1874, men var ingen suksess. Den var ca. 300 fot lang og hadde padlehjul mellom skrogene. Senere er det bygd et mindre antall katamaranskip for spesielle anvendelser hvor man trenger stort dekksareal og/eller stor stabilitet, dvs. ferger og fartøyer som tjener som arbeidsplattformer.

I Norge er det bygd en rekke hurtige katamaranbåter for passasjertrafikk, særlig som «snøggbåter» i vestlandsfjordene. Spesielt kan nevnes Westamaran-typen fra Westermoen verft i Mandal. Disse er etter hvert utviklet til anselig størrelse, og har seiret i konkurransen med hydrofoil- og luftputefartøyer; fart ca. 30 knop.

Det bygges i stigende grad katamaran-seilbåter for sport og til dels som tur/havseilere. Disse kan komme opp i over 20 knop, og byr dessuten på høy komfort pga. liten slagside og myke bevegelser i sjøgang. Norsk Flerskrog Seilklubb er den norske klasseklubben for katamaraner og trimaraner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg