hestekraft
Hestekraft
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hestekraft er en enhet for effekt i Det tekniske enhetssystem. Det norske symbolet for hestekraft er hk.

Faktaboks

Også kjent som
metrisk hestekraft
Engelsk navn
metric horsepower
Symbol
hk
Type
effektenhet
Verdi
735,5 watt

Effekt kan defineres som utført arbeid (kraft × vei) per tidsenhet. Enheten for kraft i Det tekniske enhetssystem er kilopond. Én hestekraft kan da uttrykkes som:

I Storbritanna er horsepower (hp) en avledet enhet i det britiske enhetssystemet og definert som:

  • 1 hp = 550 foot-pound force per sekund (ft·lbf/s)
  • 1 hp ≈ 1,014 hk ≈ 745,7 W

Enheten ble tatt i bruk av James Watt for å angi effekten til dampmaskiner. Han anslo trekkraften til en hest, som drag i en hestevandring, til 180 lbf, og den tilsvarende effekten hestekraft ble fastsatt med utgangspunkt i farten som hesten beveget seg med. Horsepower kan også bli omtalt som imperial horsepower, for å skille den fra metric horsepower, som er den engelske betegnelsen på hestekraft.

Hestekraft er ikke en SI-enhet og skal ikke brukes sammen med andre SI-enheter. Det er ikke noe internasjonalt godkjent symbol for enheten. På tysk brukes PS (Pferdestärke) og på fransk cv (cheval vapeur) for metrisk hestekraft. Enheten er på vei ut, men den brukes fremdeles til å angi motoreffekt (motorens ytelse). Det gjelder i særlig grad bilmotorer, men også her blir enheten etter hvert erstattet av watt (for eksempel kW og MW), som er den avledede SI-enheten for effekt.

Den avledede energienheten hestekrafttime, symbol hkh, er enda mindre i bruk og representerer den mengden arbeid (energi) som en hest antas å kunne prestere i løpet av en time, det vil si 3 600 sekunder (s):

1 hkh = 3 600 hks = 0,7355 kWh

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg