gummibåt

Gummibåter er lette og kan blant annet brukes for å gå i land fra et større fartøy.
Av /PXhere.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Gummibåt er en oppblåsbar båt laget av gummi eller vinyl.

Gummibåter varierer i størrelse fra svært små gummibåter til lek, og større båter til bruk i næring eller militær tjeneste. De tidlige gummibåtene var laget av en type gummiert duk, men flere dekkprodusenter utviklet i første halvdel av 1900-tallet båter av rene gummiblandinger. I nyere tid kan materialet bestå av vinyl, myk plast eller en blanding av gummi og andre stoffer.

En gummibåt består av en ovalt formet oppblåsbar ring som fylles med luft. Dette skaper både oppdrift og stabilitet. Bunnen er ofte delt inn i et eget kammer, og pumpes opp til en tykkelse på rundt ti centimeter. Luftringen er normalt delt inn i ulike kamre, slik at en punktering kun påvirker deler av fartøyet. En plate av plast eller tre kan monteres i akterenden, slik at båten får et akterspeil som utenbordsmotorer kan henges på.

Varianter med hard bunn av tre, plast eller aluminium, bygges i stor grad etter samme prinsipp, men disse kalles for Rigid Inflatable Boat, forkortet RIB.

Gummibåter er svært anvendelige båter, som riktig nok har noe lavere retningsstabilitet enn tradisjonelle båter med en dypere kjøl. Blant annet brukes gummibåter som joller på flere fritidsbåter, til dykkeoperasjoner, politivirksomhet, livbåter, redningsflåter, dekksbåter, MOB-båter og annet. Den oppblåsbare ringen fungerer i tillegg som fender, og den flate bunnen gjør det enklere å manøvrere i grunt vann eller ved stranding.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg