Lengde er en fysisk størrelse som uttrykker en lineær utstrekning av et fysisk objekt. Lengde og tid regnes som de fundamentale størrelsene som behøves for å beskrive det fysiske rom. I de aller fleste fysiske enhetssystemer inngår lengde som en grunnstørrelse og måleenheten for lengde som en grunnenhet.

Lengde er i videre forstand fellesbetegnelse på en rekke størrelser, som avstand, vei og utstrekning av et legeme. I snevrere betydning betyr lengde utstrekningen av et legeme i en bestemt retning, lengderetningen, til forskjell fra for eksempel høyde som utgjør legemets vertikale utstrekning. Det skilles også mellom lengde og bredde der lengden som regel representerer den retning hvor legemets utstrekning er størst. Alle lengdestørrelser er karakterisert ved at de kan måles med en felles enhet, lengdeenhet. I SI-systemet er enheten for lengde meter.

I henhold til den spesielle relativitetsteorien kan ikke lengde være en konstant størrelse i alle referansesystemer. I et referansesystem der farten er null vil den målte lengden til et objekt bli kortere når det beveger seg i lengderetningen enn når det står i ro. Dette kalles for lorentskontraksjonen (se Lorentztransformasjoner ).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg