Dinosaurskjelett
Alle dinosaurene døde ut i kritt/paleogen-utryddelsen, med unntak av noen grupper av fugler. Her vises et skjelett av dinosauren Triceratops utstilt i Los Angeles Museum of Natural History, USA.
Flygeøgle

Flygeøgle. Denne dyregruppen døde ut i forbindelse med kritt/paleogen-utryddelsen.

Av /Store norske leksikon ※.

Kritt-paleogen-utryddelsen var en masseutryddelse av livetjorda for 66 millioner år siden, på grensen mellom tidsperiodene kritt og paleogen. Hendelsen var forårsaket av at en asteroide kolliderte med jorda, og ble antakelig forverret av andre miljøendringer. De mest kjente ofrene var flertallet av dinosaurene.

Faktaboks

Også kjent som

K-Pg (forkortelse), kritt/tertiær-utryddelsen (tidligere betegnelse), KT (tidligere forkortelse), Cretaceous–Paleogene extinction event (engelsk)

Årsak

Kritt/paleogen-grensen
I denne fjellsiden i Colorado, USA, er lag fra overgangen mellom kritt og paleogen synlige.

En utryddelse på grensen mellom kritt og paleogen har vært kjent lenge, men årsaken og hvor fort endringene skjedde, har vært svært omdiskutert, og mer enn 80 ulike hypoteser har blitt foreslått om årsaken.

I 1980 publiserte Luis W. Alvarez, sønnen Walter Alvarez og flere andre, en artikkel der de argumenterte for at årsaken var en asteroide som kolliderte med jorda og skapte svært raske endringer og utryddelser. I 1990 ble det slått fast at krateret etter asteroiden finnes i Chicxulub i Mexico. Asteroidenedslaget skapte enorme bølger siden den landet i et havområde, og flere påfølgende jordskjelv og skogbranner.

Antallet dinosaurfossiler fra krittperioden tyder på at antallet dinosaurer var i nedgang i tiden før asteroidenedslaget, kanskje som følge av endringer i dyrenes leveområder. I tiden før asteroidenedslaget var det også voldsom vulkanisme i dagens India, i området som kalles Deccan Traps, som også kan ha bidratt til masseutryddelsen.

Omfang

Alle dinosaurene døde ut i forbindelse med kritt/paleogenutryddelsen, med unntak av noen grupper med fugler. Mange pattedyrarter ble også utryddet, og det samme ble alle flygeøglene. En rekke landplanter ble også utryddet.

I havet forsvant mange grupper helt, blant annet store grupper med slektninger av dagens blekkspruter (ammonoider og belemnoider), rudister, mange fiskearter, samt svaneøgler, mosasaurer og kokkolittalger.

Kritt-paleogen-utryddelsen er en av de mest kjente begivenhetene i jordas historie, og en av de fem store historiske masseutryddelsene . Likevel var den ikke den største masseutryddelsen, den skjedde på grensen mellom tidsperiodene perm og trias .

Konsekvenser

Utryddelsen av mange store og viktige dyregrupper skapte ledige leveområder og nisjer. I tiden etter masseutryddelsen overtok pattedyr og fugler mange av nisjene etter dinosaurene på land, og noen utviklet mye større kropp. Noen pattedyr (særlig hvaler og seler) ble etter hvert vannlevende, og erstattet marine reptiler (slik som svaneøgler og mosasaurer).

Datering

Hendelsen blir brukt for å definere grensen mellom tidsperiodene kritt og paleogen, og mellom æraene mesozoikum og kenozoikum. Grensen kan noen steder identifiseres ved høyt innhold av fossiler og globalt ved anrikning av metallet iridium i sedimentene. Iridium er et grunnstoff som er vanligere i meteoritter enn i mineraler fra jorda.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg