Chicxulub-krateret

Illustrasjon av Chicxulub-krateret fra NASA. Halvsirkelen viser senkningen av terrenget på deler av Yucatán-halvøya som skyldes meteorittnedslaget. Denne senkningern har trolig bidratt til dannelsen av cenoter i nærheten.

Artikkelstart

Chicxulub-krateret, et gjenfylt meteorittkrater, halvveis på land og halvveis i havet, på spissen av Yucatán i Mexicogolfen. Krateret er cirka 180 km i diameter og på grunnlag av datering av bergarter beregnet å være 65 millioner år gammelt.

Chicxulubkrateret kan være dannet av den asteroiden eller kometkjernen som Luis W. Alvarez i 1980 postulerte var årsaken til at dinosaurenes ble utryddet for 66 millioner år siden (kritt/paleogen-utryddelsen).

Hans hypotese støtter seg vesentlig til at det geologiske laget fra denne perioden (begynnelsen av paleogen) inneholder et tynt sjikt av iridium. Dette grunnstoffet er sjeldent i jordiske bergarter, men forekommer ofte i asteroider. Iridiumet kan skyldes nedfall av støv som ble virvlet opp i atmosfæren da asteroiden traff Jorden med stor hastighet og smuldret opp. Fordi støvskyen skygget for Solen, kan klimaet og livsbetingelsene ha forverret seg drastisk i mange år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg