Faktaboks

Chicxulub-krateret

Cħicxulub, jf. č’ik-šulub’

Uttale

IPA: /tʃʼik.ʃu.ˈluɓ/Norskfonologisk: tsjik-sjo-l'ob

Merknad: Dialektvariasjoner påvirker trykkplassering.

Etymologi

«Djevelens loppe» (mayaspråk, Hocaba i Yucatan)

Chicxulub

Illustrasjon av Chicxulub-krateret fra NASA. Halvsirkelen viser senkningen av terrenget på deler av Yucatán-halvøya som skyldes meteorittnedslaget. Denne senkningern har trolig bidratt til dannelsen av cenoter i nærheten.

Chicxulub-krateret, et gjenfylt meteorittkrater, halvveis på land og halvveis i havet, på spissen av Yucatán i Mexicogolfen. Krateret er cirka 180 km i diameter og på grunnlag av datering av bergarter beregnet å være 65 millioner år gammelt.

Chicxulubkrateret kan være dannet av den asteroiden eller kometkjernen som Luis W. Alvarez i 1980 postulerte var årsaken til at dinosaurenes ble utryddet for 66 millioner år siden (kritt/paleogen-utryddelsen).

Hans hypotese støtter seg vesentlig til at det geologiske laget fra denne perioden (begynnelsen av paleogen) inneholder et tynt sjikt av iridium. Dette grunnstoffet er sjeldent i jordiske bergarter, men forekommer ofte i asteroider. Iridiumet kan skyldes nedfall av støv som ble virvlet opp i atmosfæren da asteroiden traff Jorden med stor hastighet og smuldret opp. Fordi støvskyen skygget for Solen, kan klimaet og livsbetingelsene ha forverret seg drastisk i mange år.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg