Luis Walter Alvarez var en amerikansk fysiker som fikk Nobelprisen i fysikk i 1968 for utviklingen av hydrogen-boblekammeret.

Alvarez var professor fra 1945 ved University of California, Berkeley. Under den annen verdenskrig gav han viktige bidrag til utviklingen av radarteknikken og oppfant blant annet et radarlandingssystem (se GCA-systemet) for fly. Senere utførte han grunnleggende arbeider innen kjernefysikk og elementærpartikkelfysikk. Han ble kjent for undersøkelser av nøytronets magnetiske egenskaper, for konstruksjon av en lineærakselerator for protoner og for studier av kosmisk stråling. I 1968 fikk han Nobelprisen i fysikk for utviklingen av hydrogen-boblekammeret.

I 1980 offentliggjorde Alvarez oppdagelsen av at et noen centimeter tykt lag mellom avsetningene fra kritt og tertiær-periodene (den såkalte K-T-grensen, for 65 millioner år siden) inneholdt påfallende høye konsentrasjoner av platinametallet iridium. Iridium er meget sjeldent i jordskorpen, men finnes i langt høyere konsentrasjoner i meteoritter. Funnet viste at Jorden på det tidspunktet hadde blitt truffet av et stort objekt, sannsynligvis en asteroide, og det nesten totale fraværet av pollen i det samme laget viste at nedfallet hadde utløst en global katastrofe. K-T-grensen samsvarer med det tidsområdet da dinosaurene, samt en rekke andre dyre- og plantearter, ble utryddet. Oppdagelsen regnes derfor som et sterkt indisium for at dinosaurene ble utryddet av en asteroide. Senere har nedslaget blitt knyttet til det enorme, delvis undersjøiske, Chicxulubkrateret ved Yucatanhalvøya i Mexico.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.