Triceratops, utdødd krypdyrslekt i ordenen Ornitischia, Familie Ceratopsia. Triceratops var en firbent dinosaurie som ble ca. 8 m lang, med relativt kort hale og elefantlignende føtter. Triceratops hadde meget stort (2,2 m.) hode med to lange, spisse horn over øynene og et mindre horn fremst på nesen. Bakerst på hodet hadde den en stor benkrage, som uvanlig nok ikke hadde åpninger i nakkeskjoldet, slik de fleste andre ceratopsider hadde. De var planteetere, med et hornnebb i stedet for fortenner og et kraftig batteri med opp mot 600 tenner innenfor kinnene. Tannrekkene i over- og underkjeven beveget seg forbi hverandre under tyggingen og fungerte nærmest som en saks, noe som gjorde at de ble fort slitt. Dodson (1996, s. 266) foreslår at ceratopsidene ble spesialisert på å slå over ende og klippe opp grenene på de små, blomstrende trærne som var en nyutviklet plantesort i Krittiden (f. eks. MagnoliaerFikentrær og Platanlønn).

Avstøpninger av hjernen har blitt oppbevart hos noen eksemplarer, og viser at de hadde god luktesans og bevegelseskontroll, men dårlig intelligens (litt dårligere enn en krokodille). Øynene pekte utover til sidene, slik man kan vente av en planteeter.

Kroppen var relativt kompakt, men noe komplett skjelett har aldri blitt funnet, så proporsjonene er ikke klare. Max høyde over hoften kunne bli nesten 3 meter. Huden er ukjent, men den nære slektningen Chasmosaurus hadde store (5 cm) plater i huden med mange små plater mellom.

Eksemplarer av Triceratops har tidligere blitt tolket som helt opp mot 16 forskjellige arter, siden det er en del variasjon mellom individene og når det gjelder oppbevaring, men nyere forskning (Dodson 1996, s. 85) tyder på at slektene bare inneholder en eller to arter; T. horridus og T. prorsus selv om det kan også være snakk om en kjønnsdimorfisme, dvs. at artene er hvert sitt kjønn av samme art.

Triceratops er kjent fra sen kritt (Hell Creek formation) i Nord-Amerika (Montana, South Dakota, Wyoming og Colorado). Lignende fossiler finnes også i Scollard Formation i Alberta, Canada, men disse er ikke undersøkt moderne ennå.

Dodson, Peter (1996): The horned Dinosaurs. Princeton University Press. 346 s.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.