Triceratops

Skjelett av Triceratops utstilt i Los Angeles Museum of Natural History, USA.

Artikkelstart

Triceratops var en stor, planteetende dinosaur med to horn over øynene, ett på snuta og en stor beinkam bak på hodet. Den levde i sen kritt-tid i Nord-Amerika.

Faktaboks

Uttale
trisˈeratåps
Etymologi
av latin tri tallet ‘tre’; gresk cerato ‘horn’ og optos ‘øyne’ på grunn av dyrets tre horn i ansiktet (eller rundt øynene)
Også kjent som
neshornøgler

Beskrivelse

Triceratops ble omtrent åtte meter lang, med relativt kort hale og fire store føtter som den gikk på. Høyden over hoften kunne bli nesten tre meter.

Den hadde et meget stort (2,2 meter) hode med to lange, spisse horn over øynene og et mindre horn fremst på nesen. Bakerst på hodet hadde den en stor benkrage, som ikke hadde åpninger i nakkeskjoldet, i motsetninger til de fleste andre dinosaurene i gruppen Ceratopsia. I stedet for fortenner hadde Triceratops et nebb, og lenger bak et kraftig batteri med opp mot 600 tenner innenfor kinnene. Avstøpninger av hjernen har blitt oppbevart hos noen eksemplarer, og viser at de hadde en relativt liten hjerne, antakelig med god luktesans og bevegelseskontroll. Øynene pekte utover til sidene.

Kroppen var relativt kompakt, men noe komplett skjelett har aldri blitt funnet. Huden er ukjent, men den nære slektningen Chasmosaurus hadde store (fem centimeter) plater i huden med mange små plater mellom.

Levevis

Triceratops var planteeter. Tannrekkene i over- og underkjeven beveget seg forbi hverandre når den tygde og fungerte nærmest som en saks, noe som gjorde at de ble fort slitt. Den kan ha spist de små, blomstrende trærne som oppstod i kritt (for eksempel magnoliaer, fikentrær og platanlønn).

Utbredelse

Triceratops levde i sen kritt-tid på Laramidia, et langt og smalt kontinent som i dag danner vestlige deler av Canada og USA. Her forekom den sammen med blant annet Tyrannosaurus. Fossilene er funnet i Hell Creek-formasjonen i Nord-Amerika (Montana, South Dakota, Wyoming og Colorado). Lignende fossiler finnes også i Scollard-formasjonen i Alberta, Canada.

Systematikk

Triceratops er en slekt som ble beskrevet på slutten av 1800-tallet og er en av de mest berømte dinosaurene. Den tilhører ordenen Ornithischia og gruppen Ceratopsia, i likhet med blant annet Styracosaurus, Chasmosaurus og Pachyrhinosaurus. Noen forskere mener at fossiler av dinosaurene Torosaurus og Nedoceratops ikke er egne slekter, men ulike vekststadier av Triceratops.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dodson, Peter (1996): The Horned Dinosaurs. Princeton University Press. 346 sider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg