Triceratops

Skjelett av Triceratops utstilt i Los Angeles Museum of Natural History, USA.

Triceratops, utdødd krypdyrslekt i ordenen Ornithischia, familie Ceratopsia. Triceratops var en firbent dinosaurie som ble cirka 8 meter lang, med relativt kort hale og elefantlignende føtter.

Faktaboks

Uttale
tricˈeratops
Etymologi
av latin tri tallet ‘tre’; gresk cerato ‘horn’ og optos ‘øyne’. Beskrivelse av dyrets tre horn i ansiktet (eller rundt øynene).
Også kjent som
neshornøgler

Triceratops hadde meget stort (2,2 meter) hode med to lange, spisse horn over øynene og et mindre horn fremst på nesen. Bakerst på hodet hadde den en stor benkrage, som uvanlig nok ikke hadde åpninger i nakkeskjoldet, slik de fleste andre ceratopsider hadde. De var planteetere, med et nebb i stedet for fortenner og et kraftig batteri med opp mot 600 tenner innenfor kinnene. Tannrekkene i over- og underkjeven beveget seg forbi hverandre under tyggingen og fungerte nærmest som en saks, noe som gjorde at de ble fort slitt. Peter Dodson foreslår at ceratopsidene ble spesialisert på å slå over ende og klippe opp grenene på de små, blomstrende trærne som var en nyutviklet plantesort i Krittiden (for eksempel magnoliaer, fikentrær og platanlønn).

Avstøpninger av hjernen har blitt oppbevart hos noen eksemplarer, og viser at de hadde god luktesans og bevegelseskontroll, men dårlig intelligens (litt dårligere enn en krokodille). Øynene pekte utover til sidene, slik man kan vente av en planteeter.

Kroppen var relativt kompakt, men noe komplett skjelett har aldri blitt funnet, så proporsjonene er ikke klare. Max høyde over hoften kunne bli nesten tre meter. Huden er ukjent, men den nære slektningen Chasmosaurus hadde store (fem cm) plater i huden med mange små plater mellom.

Eksemplarer av Triceratops har tidligere blitt tolket som helt opp mot 16 forskjellige arter, siden det er en del variasjon mellom individene og når det gjelder oppbevaring, men nyere forskning tyder på at slektene bare inneholder en eller to arter; T. horridus og T. prorsus selv om det kan også være snakk om en kjønnsdimorfisme, dvs. at artene er hvert sitt kjønn av samme art.

Triceratops er kjent fra sen kritt (Hell Creek formation) i Nord-Amerika (Montana, South Dakota, Wyoming og Colorado). Lignende fossiler finnes også i Scollard Formation i Alberta, Canada, men disse er ikke undersøkt moderne ennå.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dodson, Peter (1996): The Horned Dinosaurs. Princeton University Press. 346 s.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg