Mosasaurus

Rekonstruksjon av hvordan en mosasaur kan ha sett ut da den levde. Arten som vises her tilhørte slekten Mosasaurus.

Mosasaurus
Av /iStock.

Mosasaurer er en utdødd gruppe store marine reptiler som levde i sein kritt-tid (omtrent 100–66 millioner år siden). De var rovdyr og fantes i alle verdenshavene.

Beskrivelse

Mosasaurene var store reptiler som kunne bli fra halvannen og helt opp til 18 meter lange.

Hodet var stort med lange, spisse kjever, tett besatt med store og kantete tenner som kontinuerlig ble erstattet når de ble slitt ned. De hadde en lang, slangelignende kropp med korte, luffelignende lemmer og kraftig hale.

Levevis

Mosasaur-fossil
Fossil av kjeve og tenner fra en mosasaur.
Mosasaur-fossil
iStock.

Mosasaurene var øverst i næringskjeden, og en aggressiv kjøtteter som antakelig kunne svømme raskt. Rollen kan sammenliknes med dagens spekkhoggere, og i likhet med dem brukte de lunger til å puste meg, og de var gode dykkere. Det er funnet bitemerker fra mosasaurer på blant annet ammonitter og skilpadder, som viser at den har angrepet med stor kraft. Mosasaurer spiste mye forskjellig, og noen svelget hele dyr som var lengre enn deres egen hodeskalle. Fossilt mageinnhold har inneholdt fisker, ammonitter, skilpadder, svaneøgler og andre mosasaurer.

Utbredelse

Det er funnet fossiler av mosasaurer på alle kontinenter, inkludert Antarktis. Ingen mosasaurer er funnet i Norge, men i Sør-Sverige er det funnet hundrevis av tenner og ryggvirvler. De best kjente mosasaurene er fra områder i Nederland, der det fantes minst fem ulike arter.

Systematikk

Over 70 ulike mosasaurarter er kjent, med ulike spesialiseringer når det gjaldt diett.

Mosasaurene tilhører ordenen skjellkrypdyr (Squamata) i likhet med blant annet nålevende firfisler, men har ingen nålevende etterkommere.

Opprinnelse og utdøing

Mosasaurene hadde forfedre på land, som ble havlevende i sein kritt-tid. Gruppen eksisterte i 32,5 millioner år, noe som er kort sammenliknet med andre store grupper marine reptiler, som svaneøgler og fiskeøgler. De døde ut i masseutryddelsen på grensen mellom kritt og paleogen.

Forskning

Det første fossilet av en mosasaur ble funnet i Nederland på slutten av 1700-tallet. Det ble mye debatt om hva det var, og forslagene inkluderte hval og krokodille.

Populærkultur

En mosasaur er en stor attraksjon og har en viktig rolle i filmen Jurassic World fra 2015. Kroppen til dyret er mye større enn de største eksemplarene som er kjent fra fossiler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg