formell

Formell er et flertydig begrep som er brukt om noe som er etter reglene, noe som angår (den ytre) formen, eller som er korrekt eller stivt.

Faktaboks

uttale:
formˈell
etymologi:
fra fransk formel, av latin formalis 'som er bundet til en viss form'

Formell kan bety noe som følger de vedtatte former, som er bundet av formene, for eksempel «han er meget formell». Noe som stemmer med en viss form, visse vedtatte regler, læresetninger, forskrifter, bestemmelser eller lover; for eksempel «et formelt riktig bevis».

Formell kan også bety noe som i det ytre oppfyller visse vedtatte regler, men som egentlig ikke har eller burde ha gyldighet i praksis, for eksempel «en formell oppfyllelse av lovens påbud», eller om noe som er bare form, uten innhold eller reell betydning, for eksempel «en formell protest, visitt».

Innen matematikk og annen vitenskap brukes formell i en smalere betydning, om noe som gjelder formen alene og ikke innholdet. I matematikken anvendes ofte en formell (formal) betraktningsmåte ved å fremheve de rent abstrakte og logiske sammenhenger uavhengig av arten eller tolkingen av de symboler som inngår. Et lignende skille mellom det formelle og det innholdsmessige finner man også i lingvistikken, hvor man på den ene side har syntaks og grammatikk og på den annen side semantikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg