Kamfer, japan-kamfer, fargeløs eller hvit myk masse med en særegen lukt og bitter, kjølende smak. Forekommer også som et hvitt krystallpulver. Om borneokamfer, se borneol.

Kamfer er et bisyklisk keton med molekylformel C10H16O. Naturlig forekommende kamfer har smeltepunkt ca. 180 °C og er optisk aktivt (høyredreiende). Uløselig i vann. Betydelig sublimasjon ved normale trykk-og temperaturforhold, må derfor oppbevares kjølig og i tett beholder.

Utvinnes ved vanndampdestillasjon av ved fra kamfertreet, Cinnamomum camphora, og renses ved sublimasjon. Kamfer fremstilles også syntetisk, særlig med utgangspunkt i pinen. Det syntetiske produktet er optisk inaktivt, men har ellers samme egenskaper som naturlig kamfer.

Har hatt en del medisinsk anvendelse, men har mer og mer gått av bruk som medikament. Kamfer er et godt mykningsmiddel for cellulosenitrat og har hatt stor anvendelse i celluloidfabrikasjonen. Anvendes i produksjon av lakk og ferniss, til fremstilling av eksplosiver og fyrverkeri, til møllmidler og balsameringsvæsker og til konserveringsmiddel i farmasøytiske midler og kosmetikk.

Kamfer er giftig ved svelging. Irriterer øyne, luftveier og hud og påvirker sentralnervesystemet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.