kamfer

Kamfer, japan-kamfer, fargeløs eller hvit myk masse med en særegen lukt og bitter, kjølende smak. Forekommer også som et hvitt krystallpulver. Om borneokamfer, se borneol.

Faktaboks

Uttale
kˈamfer
Etymologi
av latin, visstnok av malayisk opprinnelse

Kjemisk sammensetning og egenskaper

Kamfer er et bisyklisk keton med molekylformel C10H16O. Naturlig forekommende kamfer har smeltepunkt ca. 180 °C og er optisk aktivt (høyredreiende). Uløselig i vann. Betydelig sublimasjon ved normale trykk-og temperaturforhold, må derfor oppbevares kjølig og i tett beholder.

Fremstilling

Utvinnes ved vanndampdestillasjon av ved fra kamfertreet, Cinnamomum camphora, og renses ved sublimasjon. Kamfer fremstilles også syntetisk, særlig med utgangspunkt i pinen. Det syntetiske produktet er optisk inaktivt, men har ellers samme egenskaper som naturlig kamfer.

Anvendelse

Har hatt en del medisinsk anvendelse, men har mer og mer gått av bruk som medikament. Kamfer ble tidligere brukt i medisinen som stimulerende middel (kamferdråper), for å øke blodtilførselen lokalt (kamferolje, kamfersalve) og som slimløsende middel (kamfermikstur).

Kamfer er et godt mykningsmiddel for cellulosenitrat og har hatt stor anvendelse i celluloidfabrikasjonen. Anvendes i produksjon av lakk og ferniss, til fremstilling av eksplosiver og fyrverkeri, til møllmidler og balsameringsvæsker og til konserveringsmiddel i farmasøytiske midler og kosmetikk.

Fysiologiske virkninger

Kamfer er giftig ved svelging. Irriterer øyne, luftveier og hud og lett stimulerende virkning på nervesystemet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg