Cinnamomum

Cinnamomum verum, blader, blomster og frukt.
Av .

Kamfertre (Cinnamomum camphora) med frukt.

Av .
Lisens: Falt i det fri
Ekte kanel får vi fra barken av treet Cinnamomum verum.

Artikkelstart

Cinnamomum er en planteslekt i laurbærfamilien med omkring 300 arter trær og busker som hører hjemme i tropisk og subtropisk Asia og det vestlige Oseania. Til slekten hører kamfertre og artene som gir oss kanel.

Faktaboks

Uttale
cinnamˈomum
Etymologi

Av gresk kinnamomon (=krydder)

Beskrivelse

Plantene er eviggrønne, med hele, læraktige og glinsende blad. Blomstene er små, gulhvite og tokjønnete og sitter i sammensatte blomsterstander. Frukten er et bær eller en steinfrukt.

Utbredelse og økologi

Slekten hører hjemme i tropisk og subtropisk Asia og det vestlige Oseania. På grunn av sin økonomiske betydning er flere arter blitt introdusert til tropiske og subtropiske områder langt utenfor sine hjemmeområder, blant annet til Afrika og Amerika. Flere arter har forvillet seg og utgjør et problem ved å fortrenge lokale arter. Slekten er trolig tilpasset insektpollinering, og frukten spres med fugler.

Bruk

Fra slekten kommer både kanel og kamfer. De økonomisk viktigste artene for produksjon av kanel er Cinnamomum verum (ekte kanel) fra Sri Lanka og sørlige India og Cinnamomum aromaticum (alminnelig kanel) fra Kina. Økonomisk betydning har også Cinnamomum burmanii (padangkanel) fra Indonesia og Cinnamomum loureii (saigonkanel) fra Vietnam. I Europa regnes gjerne ekte kanel som den beste, men noen steder i Asia verdsettes Cinnamomum loureii høyest. Tørkede, uutviklede frukt av flere arter brukes også som krydder (se kanelblomster). Tørkede blader av arten Cinnamomum tamala (også kalt indiske laurbærblader og tejpat) brukes i indisk og pakistansk matlaging. Av flere arter utvinnes kanelbladolje som brukes i kosmetikk og som kilde til eugenol. Kamfertreet (Cinnamomum camphora) er kilde til kamfer, og det duftende treverket er egnet til kabinetter og panel, se kamfertrekiste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg