Kognitiv er det som har med erkjennelse, oppfatning og tenkning å gjøre. I filosofi og psykologi opptrer ofte uttrykket «kognitiv» som motsetning til det følelsesmessige eller intuitive.

Faktaboks

Uttale
kˈognitiv
Etymologi
av latin ‘erkjennelse’

I noe smalere forstand kan uttrykket også betegne det som har med kunnskap å gjøre.

Kognitiv vitenskap

Et kognitivt system er et system som kan behandle en viss type informasjon, for eksempel sanseinntrykk, minner, tanker eller språk. Menneskehjernen regnes som et eksempel på et kognitivt system, samtidig som noen teorier omtaler ulike deler av hjernen som ulike kognitive systemer.

De kognitive vitenskapene er de som undersøker informasjonsbehandlingssystemer i mennesker og dyr, og inkluderer fagretninger innenfor disipliner som nevrovitenskap, psykologi, lingvistikk, filosofi, antropologi og kunstig intelligens.

Kognitiv lingvistikk betegner en spesifikk teoretisk retning innen språkvitenskapene.

Filosofi

I filosofien brukes «kognitiv» og dets motsatser både om psykologiske funksjoner (tankeliv, følelsesliv) og om påstanders funksjoner eller meningsinnhold. Kognitiv står da for det som har med fornuftsbestemt og erfaringsbegrunnet erkjennelse å gjøre.

Et sentralt trekk ved den logiske positivismes filosofi var tesen om at moralske utsagn og andre verdiutsagn var non-kognitive og dermed hinsides fornuftens rekkevidde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg