Sosioseksualitet eller sosioseksuell orientering er et begrep innen forskning på seksuell psykologi som handler om i hvor stor grad man er interessert i korttidsseksuelle forhold (one-night-stands).

De som er høy på sosioseksualitet synes det er greit og ønskelig å ha seksuelle relasjoner uten nære romantiske bindinger. De fokuserer mer på fysiske aspekter av sex. De vil som regel derfor ha flere sexpartnere/one-night-stands eller ønske seg flere sexpartnere. Sosioseksualitet kan derfor forstås som en del av et individs seksuelle personlighet, og det vil derfor variere hvilken grad noen er høy eller lav i sosioseksuell orientering.

Teoretisk bakgrunn

Begrepet ble først lansert av en av pionerene innen sex-forskning, Alfred Kinsey, og ble senere gjenlansert som et psykologisk mål av evolusjonspsykolog Steven Gangestad. Dette opprinnelige målet er erstattet av et psykometrisk forbedret mål, som måler tre forskjellige faktorer, med tre tilhørende spørsmål:

  1. Atferd: Hvor mange korttidspartnere/one-night-stands har man hatt.
  2. Holdninger: I hvor stor grad man er komfortabel med å ha sex uten kjærlighet, nærhet og relasjon.
  3. Fantasier og lyst: I hvor stor grad man tenner på mennesker man nettopp har møtt og fantaserer seksuelt om fremmede.

Målet har vist seg å være relevant innen flere områder av seksuell atferd, og kan forklare individuelle forskjeller i seksualitet, utover forskjeller forklart av kjønn og andre faktorer. Sosioseksualitet som mål kan bidra til å forklare og forutse atferd i empirisk forskning gjort på seksuell psykologi.

Sosioseksuell atferd

På tvers av kulturer skårer menn høyere enn kvinner på sosioseksualitet, spesielt på lyst/fantasi-faktoren, men også moderat på holdningsfaktoren. Det forventes ikke forskjell på atferdsfaktoren mellom kjønnene. Dette uttrykket for seksuell personlighet er like stabilt som andre personlighetstrekk og har en tilsvarende genetisk komponent (arvbarhetsestimat). De som bruker datingapper er høyere i sosioseksualitet enn de som har brukt datingapper, men sluttet, som igjen er høyere enn de som aldri har brukt slike apper.

Samtidig som det å være høy på sosioseksualitet er et godt mål på så er det å være lav på sosioseksualitet, er ikke direkte et mål på langtidsrelasjonell orientering. Disse to trekkene er noe uavhengig av hverandre. Samme person kan være trofast og relasjonelt orientert når vedkommende er i et forhold, og mer fysisk og seksuelt orientert når singel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Botnen, E. O., Bendixen, M., Grøntvedt, T. V., & Kennair, L. E. O. (2018). Individual differences in sociosexuality predict picture-based mobile dating app use. Personality and Individual Differences, 131, 67-73.
  • Kennair, L. E. O., Grøntvedt, T. V., & Bendixen, M. (2021). En kort introduksjon til evolusjonspsykologi. Bergen: Fagbokforlaget.
  • Penke, L., & Asendorpf, J. B. (2008). Beyond global sociosexual orientations: A more differentiated look at sociosexuality and its effects on courtship and romantic relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 95(5), 1113-1135.
  • Schmitt, D. P. (2005). Sociosexuality from Argentina to Zimbabwe: A 48-nation study of sex, culture, and strategies of human mating. Behavioral and Brain Sciences, 28(2), 247-311.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg