John Bowlby var en britisk barnepsykiater og psykoanalytiker, kjent for sin teori om at følelsesmessig tilknytning til omsorgsgiver har fundamental betydning for barnets psykologiske utvikling.

Bowlby lanserte begrepet separasjonsangst, som beskriver den redselen små barn fremviser når omsorgsgiveren er ute av syne. Han observerte at mangel på tidlig tilknytning og/eller separasjon fra foreldre er direkte traumatisk for barn og kan føre til depresjon med håpløshet, apati og næringsvegring. Bowlbys innsats fra tidlig i 1950-årene la grunnlaget for den generelle holdningen man i dag har på sykehus og andre institusjoner om at det er behandlingsmessig gunstig for barna at foreldrene i størst mulig grad er til stede. Bowlby førte sent i sin karriere vitenskapelig belegg for at det å ha opplevd tidlig tap av en nær person ved dødsfall eller skilsmisse øker risikoen for depresjon i voksen alder. Dette er en av de få antakelsene fra psykoanalytisk teori som det eksisterer empirisk belegg for.

Det skal imidlertid understrekes at det er forbindelsen mellom tap og senere depresjon som er bekreftet, ikke den psykoanalytiske teorien om at virkningsmekanismen som knytter disse sammen er aggresjon rettet mot selvet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.