Burrhus Frederic Skinner

Faktaboks

Burrhus Frederic Skinner
Uttale
skˈinner
Født
20. mars 1904, Susquehanna Depot, Pennsylvania, USA
Død
18. august 1990, Cambridge, Massachusetts, USA

Burrhus F. Skinner

Av /NTB Scanpix ※.
B. F. Skinner (1982)
B. F. Skinner (1982)

Artikkelstart

Burrhus Frederic Skinner var en amerikansk psykolog og kulturdebattant. Han er en av de mest profilerte talsmenn for radikal behaviorisme. Etter et forsøk på å bli forfatter, studerte Skinner psykologi og oppnådde doktorgraden i 1931. Fra 1948 til sin død var han professor ved Harvard-universitetet.

Skinner forsket særlig på grunnleggende prosesser i læring, spesielt operant betinging. Forsøk med duer og rotter, plassert i en boks, skinnerboks, der han kunne observere dyrenes atferd under strengt kontrollerte betingelser, dannet grunnlaget for beskrivelser av lovmessigheter i læring. Disse er systematisert i bøkene The Behavior of Organisms (1938) og Schedules of Reinforcement (1957). Skinners tilnærming har funnet anvendelse blant annet i klinisk-psykologisk og pedagogisk praksis, idet både atferdsbaserte intervensjonsopplegg (atferdsanalyse) og programmert undervisning er begrunnet ut fra prinsipper Skinner formulerte.

I sin tenkning var Skinner opprinnelig påvirket av Ivan Pavlov og Bertrand Russell, men kanskje spesielt av behavioristen John Broadus Watson. Fra midten av 1940-årene etablerte han imidlertid et program som avvek fra Watsons. Programmet bestod på den ene side av et forskningsprogram kalt eksperimentell atferdsanalyse. Dette gikk ut på at forskeren skulle studere dyrs og menneskers atferd under strengt kontrollerte betingelser, med det siktemål å etablere funksjonelle lovmessigheter som skulle være basis for en helhetlig (og alternativ) psykologi. Her var Watson og Skinner på linje. Men på den annen side markerte Skinner en kontrast til Watson ved å gå inn for filosofien radikal behaviorisme. Mens Watson hadde insistert på at psykologien skulle avgrense seg til den objektivt tilgjengelige atferden, ville Skinner trekke inn bevissthet og andre ikke-observerbare forhold i den vitenskapelige analysen. Skinners teoretiske bidrag her, blant annet hans analyser av hvordan selvbevissthet etableres (for eksempel «The operational analysis of psychological terms» fra 1945), har hatt stor betydning.

Fra 1950-årene bestod Skinners produksjon hovedsakelig av teoretiske analyser av atferd hos mennesker fortolket ut fra en radikalbehavioristisk referanseramme, for eksempel Verbal Behavior (1957). I den utopiske romanen Walden Two (1948) og debattboken Beyond Freedom and Dignity (1971) skisserte Skinner hvordan samfunnsmessige problemer kunne løses ved bruk av innsikter fra atferdsvitenskap. Han argumenterte for å forkaste den tradisjonelle oppfatningen av frihet, og for at vitenskapelige prinsipper i høyere grad skulle anvendes i styringen av samfunnsutviklingen. Dette utløste heftige debatter, og Skinner ble av noen anklaget for å støtte et totalitært samfunnssystem. Det har også vært fremmet skarpe anklager om bruk av straffemetoder i Skinner-inspirert atferdsterapi. Skinner selv var imidlertid motstander av bruk av slike metoder.

Til Skinners produksjon hører en større selvbiografi, Particulars of My Life (1976), Shaping of a Behaviorist (1979) og A Matter of Consequences (1983).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjork, Daniel W.: B.F. Skinner : a life, 1993, isbn 0-465-00611-6

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg