Frykt er den emosjonelle tilstanden som oppstår når en person utsettes for en reell fare, enten direkte eller i form av en ikke-innbilt trussel. De fysiologiske forandringene som oppstår under frykt setter kroppen i alarmberedskap, i stand til å klare en plutselig anstrengelse, som flukt eller angrep. Kroppens innsatsevne kan også bli lammet hvis frykten er for sterk – på engelsk kalles dette fight-or-flight-responsen (eller fight-flight-freeze).

Den kroppslige prosessene som ligger til grunn for denne endringen av tilstand er aktiveringen av det sympatiske nervesystemet. Dette setter i gang prosesser som passer med fight-or-flight-prosessens funksjon, som skal gjøre oss i stand til å gjøre en innsats for å flykte eller forsvare oss som blant annet økt forbrenning og mer energi til musklene. Noen av disse prosessene gir den ubehagelige emosjonelle opplevelsen av frykt som hyperventilering, muskelspenninger, svetting, årvåkenhet og hjertebank.

Frykt regnes som en grunnleggende aversiv (ubehagelig) emosjon, evolvert for å kunne beskytte organismen mot faktiske farer i en evolusjonært relevant økologi, for eksempel ved å unngå eller på andre måter forsvare seg mot farene. Manglende frykt (hypofobi) er farlig, og medfører i stor grad økt dødelighet, noe som ville vært selektert mot gjennom evolusjonshistorien, men som likevel kan spre seg i befolkningen om enkelte får høy nok belønning av å være risikosøkende som ved ung mann-syndromet (engelsk young male syndrome).

Frykt og angst

Angst brukes når fryktreaksjonen på en ytre hendelse, situasjon eller objekt ikke står i rimelig forhold til den reelle fare. Frykt skilles fra angst, ved at frykt er den evolusjonære emosjonelle eller psykologiske tilpasningen som har som funksjon å beskytte oss fra reelle farer. Angst er en mistilpasset og overdreven fryktlignende reaksjon på tenkt og ufarlig situasjon. Det finnes en rekke forskjellige angstlidelser, der man har spesifikke sikringsatferder og unngår spesifikke tenkte trusler. Symptomene på angst er derfor også svært sammenfallende med frykt.

Fobiene er en gruppe angstlidelser der man i større grad opplever overdreven frykt knyttet til farer som var relevante for oss gjennom evolusjonshistorien, men som ikke er farlige for oss i dag, som slanger, edderkopper, høyder eller mørke. Man antar at fobier vedvarer som følge av evolverte predisposisjoner for å frykte spesifikke stimuli i samspill av manglende avlæring av frykt for ikke-reelle trusler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kennair, L. E. O. (2007). Fear and fitness revisited. Journal of Evolutionary Psychology, 5(1), 105-117.
  • Kennair, L. E. O., & Lindner, M. (2017). Fears and Phobias. In T. K. Shackelford & V. A. Weekes-Shackelford (Eds.), Encyclopedia of Evolutionary Psychological Science (pp. 1-4). Cham: Springer International Publishing.
  • Kruger, D. J., & Nesse, R. M. (2004). Sexual selection and the male: female mortality ratio. Evolutionary Psychology, 2(1).
  • Marks, I. M., & Nesse, R. M. (1994). Fear and fitness: An evolutionary analysis of anxiety disorders. Ethology & Sociobiology, 15(5-6), 247-261.

Kommentarer (6)

skrev eva grinde

artikkelen starter slik: Frykt er den emosjonelle tilstanden som oppstår når en person utsettes for en reell fare, enten direkte eller i form av en ikke-innbilt trussel.
Hvorfor må faren være reell og trusselen ikke-innbilt?

svarte Erik Bolstad

Har du lest avsnittet om angst og frykt litt lengre nede? Der forklares forskjellen i hvordan begrepene brukes: «Angst brukes når fryktreaksjonen på en ytre hendelse, situasjon eller objekt ikke står i rimelig forhold til den reelle fare. Frykt skilles fra angst, ved at frykt er den evolusjonære emosjonelle eller psykologiske tilpasningen som har som funksjon å beskytte oss fra reelle farer. Angst er en mistilpasset og overdreven fryktlignende reaksjon på tenkt og ufarlig situasjon. Det finnes en rekke forskjellige angstlidelser, der man har spesifikke sikringsatferder og unngår spesifikke tenkte trusler. Symptomene på angst er derfor også svært sammenfallende med frykt.»

svarte Leif Edward Ottesen Kennair

Frykt har evolvert pga at det var konkrete, faktiske følger av å ikke ha frykt: Skade og død.

skrev Anders Frogner

Hei, jeg stiller også spørsmål ved definisjonen av frykt i denne artikkelen. Har akkurat skrevet en oppgave om retorisk utnyttelse av frykt hvor jeg ser at SNL sin definisjon ikke er dekkende. Talere og skribenter kan utnytte frykt som følelse ved å skape narrativer eller historier som ikke har rot i en reel fare eller virkeligheten generelt. Et eksempel er hvordan store deler av den russiske befolkningen anser NATO som en reel fare og en offensiv militærorganisasjon som kan true russiske landegrenser, et annet eksempel er Nord Korea. Dette er neppe angst, men et resultat av å bli eksponert for et narrativ som har til hensikt å utmale en fare som ikke nødvendigvis er reel. I vår oppgave har vi definert frykt som en følelse som utløses ved en subjektiv oppfattelse av en reel fare.

svarte Anders Frogner

rettelse: emosjonell tilstand, ikke følelse (definisjon). Andre eksempler hvor frykt har vært utnyttet er; Sekter, barneoppdragelse, radikale islamister og høyreekstreme.

svarte Mari Paus

Hei, Anders. Takk for innspillet! Det kan hende vi bør se på denne definisjonen, som nok tar et rent psykologisk perspektiv. Vi tipser fagpersonen. Hilsen Mari

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg