Foreldreinvesteringsteori er en grunnleggende evolusjonsbiologisk teori som handler om hvor mye hvert kjønn i en art må minimalt investere i avkommet og hvordan dette påvirker seksuell atferd og partnervalg. Investering handler om alle former for ressurser, energi, mat og tid som foreldrene gir avkommet som fremmer avkommets vekst, utvikling og sikkerhet. I forskjellige arter vil det investeres forskjellig, og dette vil da påvirke kresenhet hos det mest investerende kjønnet, konkurranseatferd mellom medlemmer av motsatt kjønn, og andre reproduktive atferder.

Teorien ble fremsatt av Robert Trivers i 1972, og har siden vært innflytelsesrik både i studier av dyrs atferd innen biologiske fag som atferdsøkologi. I mange arter er det liten eller ingen investering fra foreldre, i noen er det nokså lik investering, men for pattedyr er det ofte hunnene som investerer mest. Hos enkelte arter er det hannen som investerer mest, for eksempel hos sjøhester og keiserpingviner, og da får man endret reproduktiv relevant atferd som følge.

Foreldreinvesteringsteori har også hatt er stor påvirkning på evolusjonspsykologisk forskning av menneskers seksuelle psykologi. Innen evolusjonspsykologien er teorien videreutviklet i form av seksuell strategiteori, utviklet av David Buss og David Schmitt i 1993. Denne tar utgangspunkt i foreldreinvesteringsteori, men spesifiserer den til mennesker reproduktive fysiologi og foreldreinvestering. Menneskebarn trenger uvanlig høy grad av foreldreinvestering. Menn er blant fem prosent av pattedyrhanner som investerer i antatt eget avkom, men investerer klart mindre minimalt og i snitt enn kvinner tverrkulturelt. Videre spesifiserer den hvorvidt konteksten for den seksuelle eller romantiske atferden er korttids/seksuell eller langtids/relasjonell. Det vil være ulike tilpasningsoppgaver og utfordringer for kjønnene i de to kontekstene.

Teorien har derfor gitt forskning på sjalusi, partnervalg, flørting og en lang rekke andre fenomener innen studiet av menneskets seksuelle psykologi en mellomnivåteori som det kan utledes testbare hypoteser og prediksjoner på bakgrunn av.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kennair, L. E. O., Grøntvedt, T. V., & Bendixen, M. (2021). En kort introduksjon til evolusjonspsykologi. Bergen: Fagbokforlaget.
  • Trivers, R. (1972). Parental investment and sexual selection. Sexual Selection & the Descent of Man, Aldine de Gruyter, New York, 136-179.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg