Edward O. Wilson

Faktaboks

Edward O. Wilson

Edward Osborne Wilson

Født
10. juni 1929
E.O. Wilson
Av /Harvard University News Office.

Artikkelstart

Edward O. Wilson, amerikansk biolog, anerkjent for sin forskning på maur og andre samfunnsdannende insekter; regnes som en av sosiobiologiens grunnleggere.

Wilsons første større verk om insekter, The Insect Societies (1971) gir et fascinerende innblikk i et stort antall insektsamfunn. I Sociobiology: The New Synthesis (1975) hevder han at de biologiske prinsipper som dyresamfunn hviler på, også kan anvendes på mennesket som art. Synspunktet avstedkom en opphetet debatt der Wilson ble beskyldt for å la biologien rettferdiggjøre ulikhet og urettferdighet mellom mennesker. For boka On Human Nature (1978), der han diskuterer sosiobiologiens relevans for fenomener som aggresjon, seksualitet og moral i menneskelige samfunn, mottok han Pulitzerprisen i 1979.

Slektskapsseleksjon skjer når et individ ofrer seg og sin egen formering til fordel for andre individer i gruppa. Gevinsten for individet ligger i at arvematerialet føres videre gjennom genetisk nært beslektede individer. I Success, Dominance, and the Superorganism: The Case of the Social Insects (1997) aksentuerte Wilson teorien om slektskapsseleksjon ved å hevde at sterkt sosiale dyresamfunn er genetisk integrert i en slik grad at hele samfunnet kan betraktes som en superorganisme heller enn en samling individer. Diskusjonen føres videre i The Superorganism: The Beauty, Elegance, and Strangeness of Insect Societies (2009).

I senere år har Wilson med stort alvor hevdet vårt ansvar for å ta vare på skaperverket. The Diversity of Life (1992) er en bred gjennomgang av hvordan livet på jorda har utviklet seg mot stadig større diversitet, fram til det 20. århundres masseutryddelse av arter som følge av menneskelig virksomhet. I Creation: An Appeal to Save Life on Earth (2006) videreutvikler han vårt moralske imperativ: å verne om jordas mangfold av livsformer.

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Det er noe som ikke henger helt sammen i avsnitt to, omkring midten av avsnittet.

svarte Irja Ida Ratikainen

Hei! Takk for innspill. Jeg har forsøkt å endre dette nå.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg