Eggleder

Eggleder. Snitt av en del av det kvinnelige kjønnsorgan. 1) Eggstokk med eggblærer (follikler). 2) Egglederens frynser. 3) Eggcelle. 4) Eggleder. 5) Sædceller. 6) Bindevev. 7) Livmor. 8) Eggcelle som har festet seg i livmorveggen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /Store norske leksikon ※.

Eggleder er en sammenfattende benevnelse på kanaler av ulik opprinnelse for transport av det modne egget fra eggstokk til ytterverdenen.

Faktaboks

Også kjent som

oviduct

Halesekkdyr, lansettfisker og rundmunner mangler eggleder; hos sistnevnte avgis eggene til kroppshulen. De øvrige kappedyrene samt benfisker har utførselsganger dannet av eggstokken og kroppshulens vegg.

Hos de fleste virveldyr vil et dobbeltsidig anlegg (de müllerske ganger) bidra med eggledere, som under evolusjonens gang er blitt til mer enn bare transportvei ved at det er kommet til forskjellige tilleggsorganer til beskyttelse og ernæring av egg og foster (som haifiskenes skallkjertler, eller kjertler for eggehvite og skallhinner hos krypdyr og fugl) eller til oppbevaring av sædceller. Egglederens bakre del kan danne en utvidelse tilsvarende livmoren hos pattedyr. Hos mange levendefødende har fosteret sin tidlige utvikling her. Hos fugl (med unntak for noen rovfugler) kommer kun den venstre eggleder (og venstre eggstokk) til full utvikling. Hos pattedyr vil øvre del av de to müllerske ganger forme eggledere som fører over til den dobbelte livmor, eller som hos mennesket, til en enkel livmor.

Egglederne hos kvinnen (salpinx, tuba uterina) er de to kanalene som fanger inn egget fra eggstokkene og transporterer det ned til livmorhulen. Befruktningen (konsepsjonen) finner sted i den utvidede øvre del av egglederen (ampullen). Transporten skjer dels ved sammentrekninger i den glatte muskulatur (peristaltikk), dels ved flimmerhårene i slimhinnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg