afternoon tea

Til afternoon tea serveres ofte maten på etasjefat.

afternoon tea
Av /Shutterstock.

Afternoon tea er et engelsk måltid som serveres på ettermiddagen, ved 4–5-tiden. Menyen består av te, sandwich, scones og kaker, og maten anrettes gjerne på serveringsfat i tre etasjer. Afternoon tea er like mye et ritual som et måltid. Tradisjonen har røtter til det engelske hoffet på 1800-tallet, og har en rekke regler for etikette knyttet til seg.

Faktaboks

Uttale
ˈaftənˈu:n ti:
Etymologi
engelsk ‘ettermiddagste’

Menyen

Det er ingen formelle regler for hva en afternoon tea skal inneholde, men sedvane tilsier at menyen er omtrent som følger:

Til afternoon tea brukes man fint servise, aller helst porselen. Det er vanlig å bruke et treetasjes stettefat, der sandwichene ligger nederst, scones i midten og kakene øverst, og måltidet begynner med at man spiser sandwichene. Teen serveres i tekanne.

Økt popularitet

Faksimile
Afternoon tea ble populært også i Norge og Norden i løpet av 2010-tallet. En reisereportasje om afternoon tea i Norden fra ukebladet Hjemmet i 2019.
Faksimile
Av .

Interessen for afternoon tea økte merkbart på 2010-tallet. Det kan komme av en generell fascinasjon for engelsk historie, kongehus og overklasse, og diverse filmer og tv-serier som skildrer dette, for eksempel Downton Abbey, som hadde premiere i 2010, og filmatiseringer av Jane Austens romaner. Det var også en økt oppmerksomhet om britisk kultur i forbindelse med OL i London i 2012.

Afternoon tea gir assosiasjoner til kongelige, hoff og overklasse, og måltidet med de tilhørende ritualene kan oppleves som en liten flukt fra hverdagen. Særlig ærverdige hoteller med historie i veggene har omfavnet den britiske tradisjonen, og tilbyr med jevne mellomrom afternoon tea til gjester. På 2000-tallet har det blitt vanlig å også servere champagne til måltidet.

Ved hjelp av sosiale medier har tradisjonen blitt kjent over hele verden. Den økte populariteten rundt 2010–2012 kan også ses i sammenheng med lanseringen av Instagram i 2010, siden svært mange poster bilder av dekorative og fotogene måltider.

Historien

Afternoon tea

Tre ukjente kvinner under afternoon tea på 1860-tallet.

Afternoon tea
Av /Getty.

Det var en av dronning Victorias hoffdamer, hertuginne Anna av Bedford, som i 1840 startet tradisjonen med afternoon tea. På den tiden ble det ikke servert noe måltid ved hoffet i tidsrommet mellom lunsj og middag. Siden hertuginnen ble småsulten utpå dagen, fikk hun for vane å bestille te, sandwicher og småkaker til værelset sitt hver ettermiddag.

Etter hvert begynte hertuginnen å invitere venner til dette lille måltidet, noe som ble svært populært. Dette kom dronning Victoria for øre, som likte ideen så godt at hun adopterte den. Slik ble afternoon tea en tradisjon ved hoffet, der det kunne være flere hundre gjester av gangen.

Da fasjonable Langham Hotel i London åpnet i 1865 sto afternoon tea på menyen. Slik ble tradisjonen tilgjengelig også for øvre middelklasse, og skikken bredte seg videre til store deler av det britiske imperiet.

Dronning Maud kom fra det britiske kongehuset, og da hun flyttet til Norge i 1905, tok hun med seg tradisjonen med afternoon tea. Måltidet ble ofte servert i Speilsalen på Slottet, som den gangen var dronningens «Drawing Room». Kong Harald og Dronning Sonja tok opp tradisjonen i 2014, og har flere ganger invitert eldre ildsjeler til Slottet, for å hedre den frivillige innsatsen som gjøres av eldre over hele landet.

Low tea og high tea

Afternoon tea kalles også low tea, som ikke må forveksles med high tea. High tea er et måltid med mer mat, som serveres litt senere på ettermiddagen. Navnet spiller på at dette måltidet opprinnelig ble spist ved et høyt spisebord, mens low tea opprinnelig ble inntatt ved salongbordet, mens man satt i lave stoler og sofaer.

Hovedpunkter fra etikettereglene

Det er en rekke regler for etikette når afternoon tea serveres. Reglene ble oppfattet som viktige ved dronning Victorias hoff på 1800-tallet. I dag har de fleste et mer avslappet forhold til reglene, og hvis man refererer til etiketten, er det oftest med et glimt i øyet.

 • Teen serveres i en tekanne, der man bruker løse teblader, ikke teposer. For å unngå teblader i koppen brukes tesil.
 • Tekoppen holdes med tommel- og pekefinger. Å sprike med lillefingeren anses som et brudd på etiketten. Det er heller ikke akseptert å holde rundt koppen, slik man gjerne gjør med et stort krus for å varme hendene.
 • Har man melk i teen, has dette i koppen først etter at teen er skjenket. Man kan ha i melken først hvis det er svært tynt porselen, og det av den grunn er fare for at koppen sprekker av den varme teen. Men da avslører jo vertskapet at det er servise av dårlig kvalitet.
 • Hvis man skal røre ut melk og sukker, skal teskjeen beveges forsiktig i vertikale bevegelser, uten å komme borti selve koppen. Skjeen skal ikke røres rundt i sirkel. Teskjeen skal kun brukes til dette formålet, og man slikker ikke på den etterpå.
 • Man tar kun små slurker av teen, og blåser ikke på den for å kjøle den ned, uansett hvor varm den måtte være.
 • I en afternoon tea spises sandwich først, deretter scones, og kakene til slutt.
 • Maten spises med fingrene, og man tar små biter, slik at man aldri har munnen full. Maten settes ned på tallerkenen mellom hver bit.
 • Scones deles med fingrene, og så er det valgfritt i hvilken rekkefølge syltetøy og clotted cream has på. Man skal dog vite at dette er gjenstand for diskusjoner. I Devon har man for eksempel krem først, så syltetøy, mens det er motsatt i Cornwall.
 • Scones eller kaker skal aldri dyppes i teen. Det kan til nød aksepteres hvis det er snakk om et barn.
 • Det forventes at man har på seg pent antrekk til afternoon tea, type smart casual.
 • Servietten legges i fanget når man setter seg til bords, og skal ligge der til måltidet er ferdig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg