Darjeeling. Av . CC BY SA 3.0

Darjeeling

Darjeeling, kjent for sine sanatorier. I bakgrunnen sees områder hvor det dyrkes te. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
«Leketoget» Darjeeling Himalayan Railway har sin endestasjon i Darjeeling.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Tehøsting på tradisjonelt vis i Darjeeling.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Darjeeling er en by i India, nord i West Bengal, på grensen mot Sikkim. Byen ligger omkring 2100 meter over havet og har 132 000 innbyggere (2011).

Faktaboks

Uttale
da:dʒˈi:liŋ
Også kjent som

Darjiling

Darjeeling er et populært sommeroppholdssted med sanatorier. Universitetet ble grunnlagt i 1962. Omegnen er Indias viktigste distrikt for dyrking av te. Byen har lufthavn og botanisk og zoologisk hage.

Den smalsporete jernbanen Darjeeling Himalayan Railway (åpnet i 1881), ofte kalt «leketoget» på grunn av togets størrelse og den smale sporvidden (600 millimeter), har sitt endepunkt i Darjeeling. Jernbanen ble i 1999 ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Historie

Darjeeling ble bygd ut av britene (East India Company) fra midten av 1800-tallet som rekreasjons- og rekonvalesenssted for de britiske militære.

I 1980-årene var byen sentrum for en til dels voldspreget kampanje i regi av folk av nepalesisk opprinnelse for en egen delstat, det såkalte Gorkhaland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg