matkarse

Matkarsespirer brukes ofte som garnityr og i salater.

Matkarse er en planteslekt i korsblomstfamilien. Den inneholder 175–220 arter utbredt over store deler av Jorden. Blomstene er små, hvite eller rødlige, skulpene runde eller eggformet, med to frø.

Faktaboks

også kjent som:
Lepidium

Matkarse eller hagekarse, L. sativum, er en kulturplante som var kjent allerede i oldtiden. Den har skarp og frisk kryddersmak og brukes i husholdningen som krydder og grønnsakplante. Matkarse har sterk smak og lukt, brukes fersk som pynt, i salater og i sauser. Flere typer med varierende smak og farge. 10–12 andre arter, mest ettårige, opptrer i Norge som ugress eller på avfallsplasser.

Navnet karse benyttes også for arter i andre slekter i korsblomstfamilien, til dels også for arter i helt andre plantefamilier: brønnkarse, engelskkarse, vinterkarse, blomkarse med flere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg