matkarse

Matkarsespirer brukes ofte som garnityr og i salater.
Matkarse av . CC BY NC SA 3.0

Matkarse er en planteslekt i korsblomstfamilien. Den inneholder 175–220 arter utbredt over store deler av Jorden. Blomstene er små, hvite eller rødlige, skulpene runde eller eggformet, med to frø.

Faktaboks

Også kjent som
Lepidium

Matkarse eller hagekarse, L. sativum, er en kulturplante som var kjent allerede i oldtiden. Den har skarp og frisk kryddersmak og brukes i husholdningen som krydder og grønnsakplante. Matkarse har sterk smak og lukt, brukes fersk som pynt, i salater og i sauser. Flere typer med varierende smak og farge. 10–12 andre arter, mest ettårige, opptrer i Norge som ugress eller på avfallsplasser.

Navnet karse benyttes også for arter i andre slekter i korsblomstfamilien, til dels også for arter i helt andre plantefamilier: brønnkarse, engelskkarse, vinterkarse, blomkarse med flere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg