Hematitt eller jernglans er et mineral som består av jern(III)-oksid Fe2O3. Det er den viktigste jernmalmen, med 70 % jern. Det er svart og metallisk med en karakteristisk blodrød strek.

Hematitt forekommer i flere forskjellige varieteter, dels i vakre krystaller, særlig kjent fra Elba og Alpene (jernroser), dels som knoller eller i fibrig form. Jernglimmer (spekularitt) er en finbladet varietet; rødjernstein (blodstein) er meget finkornet; rød oker er jordaktig og ofte blandet med leire og andre forurensninger.

Hematitt er meget utbredt og finnes i en rekke forskjellige bergartstyper. Det er hovedmineral i enkelte norske forekomster (Dunderlandsdalen, Fen ved Ulefoss).

Hematitt kan bare dannes i kontakt med vann. Tilstedeværelse av hematitt på Mars ble derfor tatt som et sterkt indisium på at planeten hadde hatt vann tidligere. Landingsstedet for sonden Opportunity, som landet på Mars i 2004, ble spesielt valgt ut på grunn av store forekomster av hematitt. Undersøkelser av grunnen der sonden landet viste seg også å bekrefte antakelsen om tidligere tilstedeværelse av vann.

Kjemisk formel Fe2O3
Hardhet 5–6
Densitet 5,26 g/cm3
Krystalliserer trigonalt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.