Hematitt eller jernglans er et mineral som består av jern(III)-oksid Fe2O3. Det er den viktigste jernmalmen, med 70 % jern. Det er svart og metallisk med en karakteristisk blodrød strek.

Hematitt forekommer i flere forskjellige varieteter, dels i vakre krystaller, særlig kjent fra Elba og Alpene (jernroser), dels som knoller eller i fibrig form. Jernglimmer (spekularitt) er en finbladet varietet; rødjernstein (blodstein) er meget finkornet; rød oker er jordaktig og ofte blandet med leire og andre forurensninger.

Hematitt er meget utbredt og finnes i en rekke forskjellige bergartstyper. Det er hovedmineral i enkelte norske forekomster (Dunderlandsdalen, Fen ved Ulefoss).

Hematitt kan bare dannes i kontakt med vann. Tilstedeværelse av hematitt på Mars ble derfor tatt som et sterkt indisium på at planeten hadde hatt vann tidligere. Landingsstedet for sonden Opportunity, som landet på Mars i 2004, ble spesielt valgt ut på grunn av store forekomster av hematitt. Undersøkelser av grunnen der sonden landet viste seg også å bekrefte antakelsen om tidligere tilstedeværelse av vann.

Kjemisk formel Fe2O3
Hardhet 5–6
Densitet 5,26 g/cm3
Krystalliserer trigonalt

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.