Hematitt
Hematitt fra Tangen, Nanestad, Akershus 4,5 x 3 x 2,5 cm. Samling Astrid Haugen og Hans Vidar Ellingsen.
Hematitt
Av .

Hematitt eller jernglans er et mineral som består av jern(III)-oksid Fe2O3. Det er den viktigste jernmalmen, med 70 prosent jern. Det er svart og metallisk med en karakteristisk blodrød strek.

Faktaboks

Uttale
hematˈitt
Etymologi
av gresk hemato- (‘blodrød’) og -itt

Hematitt forekommer i flere forskjellige varieteter, dels i vakre krystaller, særlig kjent fra Elba og Alpene (jernroser), dels som knoller eller i fibrig form. Jernglimmer (spekularitt) er en finbladet varietet. Rødjernstein (blodstein) er meget finkornet. Rød oker er jordaktig og ofte blandet med leire og andre forurensninger.

Hematitt er meget utbredt og finnes i en rekke forskjellige bergartstyper. Det er hovedmineral i enkelte norske forekomster (Dunderlandsdalen, Fen ved Ulefoss).

Hematitt på Mars

Hematitt kan bare dannes i kontakt med vann. Tilstedeværelse av hematitt på Mars ble derfor tatt som et sterkt indisium på at planeten hadde hatt vann tidligere. Landingsstedet for sonden Opportunity, som landet på Mars i 2004, ble spesielt valgt ut på grunn av store forekomster av hematitt. Undersøkelser av grunnen der sonden landet viste seg også å bekrefte antakelsen om tidligere tilstedeværelse av vann.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning Oksid
Kjemisk formel Fe2O3
Hardhet 5–6
Massetetthet 5,26 g/cm³
Krystallsystem Trigonalt
Kløv/brudd Ingen
Strek Rød

Varieteter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg