pyritt

Pyritt fra Kongsberg, Buskerud. Foto: Egil Hollund.
. Begrenset gjenbruk

Pyritt Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Pyritt av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Pyritt, (av pyro- og -itt), svovelkis, det alminneligste og mest utbredte kismineral.

Faktaboks

Uttale
pyrˈitt

Sammensetning, egenskaper

Pyritt er et jerndisulfid med 47 % jern og 53 % svovel. De krystallformer som forekommer oftest, er terning, oktaeder og pentagondodekaeder, som også kalles pyritoeder. Pyritt har messinggul farge og metallisk glans. Hardheten er så høy at mineralet ikke lar seg risse med kniv. Ved oppheting i luft forbrenner pyritt til jernoksid og svoveldioksid. Ved forvitring dannes rustaktige produkter, såkalt limonitt, som består av mineralene goethitt eller lepidokrokitt. En dimorf form av FeS2 er markasitt.

Forekomst, utbredelse

Det opptrer aksessorisk i nesten alle bergarter og er anriket i mindre forekomster på utallige steder, f.eks. i Oslofeltets mørke skifere og på ganger og sprekker i all slags fjell. Større masser av nesten ren pyritt opptrer mange steder i det norske fjellkjedestrøks metamorfe bergarter, og var tidligere grunnlaget for vår viktigste bergverksdrift. Pyritten følges av vekslende mengder chalkopyritt (kobberkis), sfaleritt (sinkblende) og til dels galenitt (blyglans). Noen av de største norske forekomster er Løkken i Meldalen, Joma, Gjersvik og Skorovatn i Grong, Sulitjelma, og Bjørkåsen i Ballangen. Videre har vi Folldal, Killingdal, Kjøli, Røros, Båsmo, samt på Vestlandet Stord, Vigsnes o.a. Betydelige forekomster av pyritt finnes i Spania (Río Tinto i Huelva-provinsen), Japan, Italia og Portugal.

Anvendelse

Pyritt var tidligere en viktig kilde for fremstilling av svoveldioksid og svovelsyre. Kisavbrannen hadde tidligere betydning som jernmalm.

Produksjon

Den norske produksjonen av pyritt hadde sin glanstid fra rundt 1900 til 1960-årene, men markedene forsvant frem mot 1990-årene.

Pyritt

Kjemisk formel FeS2
Hardhet 6–6½
Densitet 5,0 g/cm3
Krystalliserer kubisk

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Svovelkis frå Norge var eit ettertrakta produkt for tysk våpenindustri under andre verdskrigen

skrev Haakon Fossen

Jeg vet ikke hvor viktig dette var for tysk våpenindustri. Har ikke nok kompetanse egentlig, men tror ikke det var så viktig. Kobberkis og spesielt jernmalm var nok viktigere. Dersom noen av historikerne kan kommentere er det fint.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg