Faktaboks

Mexicodalen

Spansk: Valle de México

Nahuatl: Tepētzallāntli Mēxihco

Mexicobassenget, Valle de México; Tepētzallāntli Mēxihco, er et høyfjellsplatå i Mexico som ligger over 2200 meter over havet. Platået er omgitt av høye fjell på over 5000 meter.

Vassdrag i Mexicodalen har ingen naturlige avløp og stedegen fisk døde ut på 1900-tallet. Flere innsjøer har tørket inn. I dag drenerer dalføret til kunstige kanaler til Tulaelven som renner videre til Pánucoelven og Mexicogolfen. Området rammes ofte av flom.

Høysletta har vært bebodd i mer enn 12000 år og er også i dag blant de tettest befolkede områder i verden. Sentralt i området ligger Mexico by. Den tette befolkningen skyldes mildt klima og fruktbart jordsmonn. Det dyrkes mais, kaffe, sukkerrør og frukt samt produksjon av melk og andre meierivarer. Industrien er betydelig med jern- og stålverk, aluminiumverk, bilfabrikker, tekstil- og sementindustri.

Mexicodalen ligger i det transmeksikanske vulkanbelte. Popocatépetl er Mexicos nest høyeste fjell på 5452 meter over havet og Ixtacíhuatl rager 5286 meter. Området rammes jevnlig av jordskjelv og vulkanske utbrudd.

Den 19. september 1985 ble Mexico by rammet av et jordskjelv med en styrke på 8,1 på Richters skala. Over 9500 mennesker ble drept, 100 000 ble hjemløse og 412 bygninger raste sammen.

I september 2017 ble området rammet av flere jordskjelv hvorav det kraftigste målte 7,1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg