Det er spor etter jordbruk i Tikal-området fra år 1000 fvt. De eldste større byggene med de typiske utkragede buene (et kjennetegn på mayakultur) ble reist på 300-tallet fvt. Rike gravfunn fra 100-tallet fvt. vitner om at en dynastisk styreform nå hadde slått rot. I førklassisk tid (fra 2000 fvt. til 250 evt.) dominerte imidlertid andre byer som El Mirador og Nakbé 100 kilometer lengre nord. Først i klassisk tid (250–900) vokser Tikal fram til å bli den største. De eldste versjonene av tempelpyramidene og palassene (kalt «akropoliser» av de første arkeologene) som vi ser i dag ble anlagt. I Tikal som i andre mayabyer ble templer og palasser stadig ombygd i forbindelse med markering av at nye herskere overtok og/eller at nye sykluser i mayakalenderen ble innledet.
Tikals første storhetstid (cirka 380–560) sammenfaller med nedgangen til El Mirador og utviklingen av en stadig tettere forbindelse med datidens metropol i Mesoamerika, Teotihuacán i det sentrale Mexico. Teotihuacáns handelskvarter eller 'ambassade', i dag kjent som Mundo Perdido-komplekset, ligger strategisk plassert tett ved templene og palassene til herskerdynastiet i Tikals sentrum. I 378 ble Tikals fjortende konge Chak Tok Ich'aak (360–378) drept av en invaderende styrke fra Teotihuacán ledet av Siyah K'ak'. Sistnevnte, som sannsynligvis kom fra en herskerslekt i Teotihuacán, tok ikke selv tronen, men fikk innsatt sin sønn Yax Nuun Ayiin som Tikals femtende konge. Dynastiet han innledet, og som kom til å personifisere Tikals første epoke som sete for en storkonge (kaloomte'), var altså av delvis meksikansk opphav. Man må anta at mye av byens makt i århundrene som fulgte hvilte på denne alliansen med Mexico og kontroll med handelsveiene mellom Det karibiske hav (Belize) og Mexicogolfen, samt mellom høylandet i sør og Yucatán i nord.
Tikals første storhetstid sammenfaller også med en 256-års syklus (may) hvor byen så seg selv som en av fire hovedsteder eller seter for maktene som styrer rommet og tiden. I mayatradisjon (så vel som i de andre tradisjonene i Mesoamerika) deler man rommet i fire verdenshjørner (slik firedeling av rommet er ganske universell), mens tiden oppfattes som bestemt av en serie tilbakevendende sykler som også kan kartlegges.
Foruten kalenderrunden (tzolkin) på 260 dager ble tiden målt i et solår på 365 dager (haab) som i sin tur ble telt i perioder på 20 (katun). Begynnelsen på solåret vil alltid falle på en bestemt dag i 260-dagerkalenderen. Denne dagen er bestemmende for hvordan året vil forløpe og kalles «årbæreren». Tilsvarende vil et katun alltid bli innledet med ett av 13 mulige dagnavn. Etter 13 katun eller 256 år går verden altså inn i en ny syklus der tiden spiller seg ut på nytt.
Fra og med 300-tallet fvt. er det sikre spor etter at mayaer bandt solkalenderen (jordbruksåret) og tzolkin (spådomsåret) sammen. Dette ble gjort på (minst) to måter, først gjennom den såkalte «lange tellingen» med 400-årige sykluser som har et fast nullpunkt (3114 fvt.), og deretter den såkalte kalenderrunden (may) på 13 katun eller 256 år. Mayabyene er en type hellige steder hvor tidens sykler tar sete eller rotfestes. Kongemakten som vokser fram er en forening av klansamfunnets familie- og territorielle makt og den kosmiske makt som ligger i å forvalte rotfestingen av tiden.
Titlene til kongene og tekstene på stelene som kongene i Tikal og andre steder reiste ved hvert katun-skifte forteller om en politikk som handler om å maksimere religiøs og kulturell makt så vel som territoriell og økonomisk. Kongene er alltid avbildet med jaguarpelser, som forteller om verdslig makt, og som hovedpersoner i et religiøst ritual som forteller om kosmisk makt. Mer enn én tredel av alle innskrifter er markeringer av slutten på eller begynnelsen på tidsepoker. Det er besnærende å observere at Tikals to store epoker med storkongestatus faller sammen med may-sykluser.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.