mixtek

Artikkelstart

Mixtek, førspansk stilart og epoke i Mexico, lokalisert til det vestlige fjellområdet Mixteca i delstaten Oaxaca. Regionen er i dag bebodd av mixtektalende folk. Store seremonielle sentre, også utenfor dette distriktet, bærer preg av mixtek, f.eks. Monte Albán, Mitla og Cholula.

Faktaboks

Uttale
miʃtˈek
Også kjent som
mixteca
mixteca-puebla

I den såkalte postklassiske periode, etter 900 e.Kr., var det først og fremst mixtek og zapotek som kjempet om hegemoniet i det sentrale Oaxaca. Mixtek spredte seg østover og erobret stadig mer land, inntil de i 1350 hadde overtatt nesten alle zapotekbyene, inklusive Monte Albán. I 1932 fant den meksikanske arkeologen Alfonso Caso den nå så berømte «Tomba 7» (grav 7), som inneholdt den største intakte gullskatt i Mexico siden erobringstiden. Funnet bærer umiskjennelig preg av mixtekstilen.

Mixtekfolket var Mesoamerikas gullsmeder fremfor noen, og de var også kjent for sine arbeider i jade, stein, keramikk og turkis-mosaikk. Det har vært hevdet at mixtektradisjonen, slik den gir seg uttrykk i religiøse ideer, astronomi, kalender og billedskrift, er den direkte forløper ikke bare for de historiske mixteker som spanierne møtte, men også for tenochcaene (aztekerne) i Tenochtitlán. Billedskriften deres er en slags rebus-billedskrift som fører dynasti-genealogiene tilbake til 692 e.Kr.

Etterkommerne etter Mixtekriket, som i sin tur ble delvis erobret av aztekerne, lever i dag i Mixteca Alta og Mixteca Baja og utgjør en språklig-kulturell enhet. Språket mixteco er deres viktigste felles kjennetegn; i noen områder er opptil 80 % av befolkningen ettspråklige. De teller i overkant av 550 000 mennesker (2005). Alle mixtektalende regner seg som medlemmer av et fellesskap, men de utgjør ikke noen politisk enhet eller nasjon. Den naturlige enheten er landsbyen og det omliggende distriktet, ofte det området som har offisiell administrativ status som municipio. Svedjebruk er hovednæring, med bl.a. mais, bønner og gresskar. Maguey-saften brukes til pulque, og palmefibrer til veving av matter.

Mellom lokalsamfunnene foregår en livlig handelsvirksomhet basert på produksjonsspesialisering. Dette handelsnettet omfatter imidlertid også lokalgrupper tilhørende zapotek og andre språklige enheter. Store variasjoner i trosforestillinger og rituell praksis forhindrer ikke kontakt og seremoniell utveksling.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg