Hidalgo (delstat i Mexico)

Basaltprismene Santa María Regla (Prismas basálticos de Santa María Regla) er et resultat av langsom nedkjøling av lavastrømmer for om lag 2,5 millioner år siden. Det finnes to fossefall i området, og det er anlagt hengebro over juvet.

/Pixabay .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Hidalgo er en delstat i midtre del av Mexico, nord for Mexico by. Den er 20 813 km2 og har 2 858 359 innbyggere (INEGI, 2015). Hovedstaden er Pachuca.

Faktaboks

Uttale
iðˈalγå

Hidalgo ligger i den sørlige delen av fjellkjeden Sierra Madre Oriental. Lavere områder finnes bare i nordøst. Delstaten har store mineralrikdommer (sølv, gull, kobber, bly), men likevel mye fattigdom utenfor industriområdene. I rurale områder er inntektene basert på subsidiert landbruk, blant annet dyrking av mais, alfalfa, hvete og husdyrhold. Turisttrafikken kommer særlig til ruinbyen Tula, toltekernes hovedstad. Flere kulturer av den opprinnelige urbefolkningen lever fremdeles i Hidalgo, blant annet otomi og wasteco.

Delstaten ble opprettet i 1869 av Benito Juárez, til ære for Miguel Hidalgo y Costilla, som regnes som initiativtakeren til opprørene som kulminerte i den meksikanske uavhengighetskrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg