zapotek

Gravurne fra zapotek-kulturen datert mellom 300-600 evt.
Lynguden Cocijo av . Falt i det fri (Public domain)

Zapotek er navn på en avgrenset, mesoamerikansk kulturtradisjon og en språklig-etnisk enhet i delstaten Oaxaca, Mexico. En zapotekisk stil kan spores allerede til den såkalte førklassiske epoke (ca. 500 fvt.), i det delvis restaurerte ruinkomplekset Monte Albán nær byen Oaxaca.

Under den klassiske periode (300–900 evt.) utgjorde Monte Albán det fremste seremonielle og administrative sentrum for zapotekfolket, som dyrket jorden i den fruktbare Oaxacadalen. Rester etter mange husplattformer oppover høydedraget mot selve senteret kunne tyde på en begynnende bydannelse. Steinmonumenter med glyf-innskrifter bærer bud om zapotekkulturens forbindelse med samtidige sivilisasjoner, først og fremst maya. I de følgende hundreår dukket mixtek opp som konkurrenter til zapotek. De overtok Monte Albán, mens zapotek bygde opp Mitla, 40 km lenger sørøst, som sitt nye sentrum. Mitla er særlig kjent for sine mosaikkfriser.

Fremdeles holder zapotek til i Mitla, og er for øvrig spredt over store deler av Oaxaca. De driver jordbruk, håndverk og handel. Det er først og fremst kvinner som står for handelen, og de setter sitt preg på markedslivet i hovedstaden Oaxaca og i Tehuantepec. Mennene har blant annet hovedansvaret for veving.

Zapotek utgjør en språkfamilie innen oto-mangue-språkene i central amerind-familien. Den omfatter to enkeltspråk, chatino og zapotek, med til dels store dialektforskjeller. I den meksikanske folketellingen av 1990 ble 380 690 personer over fem år klassifisert som zapotektalende, det vil si 7,2 % av den urfolkspråklige befolkningen i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg