pyramidene i Amerika

Teotihuacán. Et av verdens største byggverk, Solpyramiden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Teotihuacán av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Pyramidelignende byggverk forekommer fra Mississippidalen i nord til det chilenske Andes i sør. I Andesområdet finnes pyramider bare i kystområdene og der moche- og nazca-tradisjonene hørte hjemme. I mesoamerikansk arkitektur utgjør pyramidekonstruksjoner det mest karakteristiske trekk innenfor rekken av monumentale byggverk. Grunnflaten er oftest rektangulær eller kvadratisk, av og til 6- eller 8-kantet. Pyramidene er massivt bygd, og den avskårne toppen danner en plattform som gir plass for et tempel eller alter. Pyramidene i Mesoamerika er vanligvis først og fremst kultsteder og de mest iøynefallende byggverk i seremonielle sentre. Bare unntagelsesvis fungerer de som gravmæler. Et eksempel er det kjente Innskrifttempelet i Palenque, hvor det i 1949 ble funnet et gravkammer i pyramidefoten. I Mississippidalen er de såkalte mounds, som ofte har pyramidefasong, primært graver.

Typisk for amerikanske pyramider er en rekke avsatser forbundet med brede trapper. Den største pyramiden i Amerika er Cholula-pyramiden i Puebla, Mexico, som gjennom forvitring har fått form av et fjell. Det blir påstått at dette byggverket fremdeles figurerer som verdens største. Nevnes må også den 42 m høye Månepyramiden, og Solpyramiden; etter restaureringen måler sidene 209–215 m, høyden er 64,5 m, volumet 999 300 m3. Begge disse ligger i Teotihuacán, Mexico.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg