pyramidene i Amerika

Et av verdens største byggverk, Solpyramiden, i Teotihuacán, Mexico. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Pyramide i ruinbyen Palenque i delstaten Chiapas, Mexico.

Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0
Pyramider i ruinbyen El Tajín i delstaten Veracruz, Mexico.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Pyramidelignende byggverk forekommer i Amerika fra Mississippidalen i nord til det chilenske Andes i sør. Typisk for amerikanske pyramider er en rekke avsatser forbundet med brede trapper.

I Andesområdet finnes pyramider bare i kystområdene og der moche- og nazca-tradisjonene hørte hjemme.

I mesoamerikansk arkitektur utgjør pyramidekonstruksjoner det mest karakteristiske trekket innenfor rekken av monumentale byggverk. Grunnflaten er oftest rektangulær eller kvadratisk, av og til 6- eller 8-kantet. Pyramidene er massivt bygd, og den avskårne toppen danner en plattform som gir plass for et tempel eller alter. Pyramidene i Mesoamerika er vanligvis først og fremst kultsteder og de mest iøynefallende byggverk i seremonielle sentre. Bare unntagelsesvis fungerer de som gravmæler. Et eksempel er det kjente Innskrifttempelet i Palenque, hvor det i 1949 ble funnet et gravkammer i pyramidefoten.

I Mississippidalen er de såkalte mounds, som ofte har pyramidefasong, primært graver.

Kjente amerikanske pyramider

Den største pyramiden i Amerika er Cholula-pyramiden i Puebla, Mexico, som gjennom forvitring har fått form av et fjell. Det blir påstått at dette byggverket fremdeles figurerer som verdens største. Nevnes må også den 42 meter høye Månepyramiden og Solpyramiden. Etter restaureringen måler sidene på sistnevnte 209–215 meter, høyden er 64,5 meter, volumet 999 300 kubikkmeter. Begge disse ligger i Teotihuacán, Mexico.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg