Et styre er en gruppe mennesker som er pekt ut til å ta viktige avgjørelser i en organisasjon. De som er med i styret, kalles styremedlemmer. Styret har normalt en leder (styreleder) og møtes gjerne jevnlig.

Organisasjoner av de fleste typer har styrer, for eksempel selskaper, stiftelser, foreninger, sameier og borettslag.

En del rammer for styrers sammensetning, oppgaver og ansvar er gitt ved lov. Andre regler finnes i den enkelte organisasjonens vedtekter.

Valg av styre

Det varierer hvordan styremedlemmene utpekes. I en forening eller et politisk parti er det gjerne organisasjonens medlemmer eller deres representanter som velger styret på årsmøte, landsmøte eller et tilsvarende møte. I et aksjeselskap eller allmennaksjeselskap er det aksjonærene (aksjeeierne) som velger styre på generalforsamling. I stiftelser varierer det mye hvordan styret utpekes. Reglene for dette fastsettes i stiftelsens vedtekter.

Noen organisasjoner har mer enn ett styre, for eksempel har mange landsdekkende foreninger og politiske partier både landsstyre og sentralstyre.

Styremedlemmer

I selskaper av en viss størrelse, og andre organisasjoner der virksomheten drives av flere ansatte medarbeidere, har styret ofte medlemmer som ikke arbeider i organisasjonen til daglig. I slike organisasjoner ansetter styret en daglig leder, som leder administrasjonen innenfor rammer fastsatt av styret. Norske lover om bedriftsdemokrati gir de ansatte rett til å ha egne representanter i styret på arbeidsplassen.

I mindre aksjeselskaper kan styret ofte bestå av bare én person. Ikke sjelden er denne personen selskapets eneste aksjonær og i tillegg eneste ansatte, og fyller rollene som både styreleder og daglig leder.

I mange større organisasjoner får styremedlemmene honorar. I lokale foreninger er det derimot vanlig at styrearbeidet gjøres på frivillig basis.

Andre betydninger av ordet

De folkevalgte organene på lokalt nivå kalles i Norge kommunestyre eller bystyre. Derimot brukes ordet ting om de tilsvarende organene i fylkene (fylkesting) og hele Norge (Stortinget).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg