Språk i Nord-Amerika

Språkene i Nord-Amerika faller i to hovedgrupper: europeiske og indianske språk.

Europeiske språk

Europeiske språk er ført til Nord-Amerika av europeiske innvandrere. De viktigste er engelsk (USA og Canada), fransk (Canada) og spansk (Mexico). Amerikansk-engelsk skiller seg i uttalen og ved en del ortografiske avvik fra britisk-engelsk. Det faller i en rekke dialekter. En helt spesiell variant av engelsk er Black English til den svarte befolkningen i USA. Engelskbaserte kreolspråk finnes på en rekke øyer i Karibiske hav.

Fransk tales i Canada vesentlig i provinsene Québec og New Brunswick. Talespråket der avviker sterkt fra europeisk fransk. Videre tales fransk av etterkommerne av franske kolonister i USA, særlig i Louisiana, og i en sterkt kreolisert form i Haiti og på flere andre øyer i Karibia.

Spansk tales foruten i Mexico, Cuba, Dominikanske Republikk og Puerto Rico en rekke steder i USA, mest i de sørlige delene. I tillegg finnes det i USA og Canada en rekke store språkminoriteter, i Canada for eksempel ukrainsk, tysk, italiensk, kinesisk, i USA italiensk, tysk, kinesisk og jiddisch.

Amerikanske urfolks språk

Over hele kontinentet tales en rekke indianske språk av større og mindre grupper, dessuten aleutisk (i Alaska) og inuitiske (eskimoiske) språk i Canada, Alaska og på Grønland.

Før europeernes ankomst ble det sannsynligvis snakket ca. 500 forskjellige språk i Nord-Amerika (derav ca. 300 nord for Rio Grande). De indianske språkene hører til en rekke ulike språkfamilier, deriblant na-dene, almosan-keresiouan, penutian osv.

I 1962 ble det fortsatt snakket 200 ulike indianske språk i USA og Canada, men siden er tallet blitt stadig lavere. Mange av språkene som fortsatt er i bruk, snakkes bare av mindre grupper eldre mennesker. Noen få folkegrupper, som cree (Canada), cherokee og navaho (begge USA), har imidlertid maktet å holde sine språk i hevd som dagligspråk. Navaho, som snakkes av ca. 150 000 mennesker, er i dag det mest talte indianske språket i USA.

I Mexico og Mellom-Amerika brukes en del indianske språk av langt større befolkningsgrupper. Det er her ca. 15 millioner mennesker som har indianske språk som morsmål. De mest talte språkene er nahuatl, zapotek, mixtek, yukateko maya (alle Mexico), k'iche' og kaqchikel (Guatemala).

De fleste levende indianske språk brukes også i noen grad som skriftspråk, men blant mange av disse folkegruppene er det bare få som har lese- og skriveferdigheter på eget språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg