New Brunswick (provins)

Artikkelstart

New Brunswick er en provins i østlige Canada, mellom Gulf of Saint Lawrence, Nova Scotia og Maine (USA).

Faktaboks

Uttale
nju: brˈʌnzwik

Provinsen, som er tilnærmet rektangulær av form, grenser i vest og sør til Maine, i nord til Québec og Gulf of Saint Lawrence (broforbindelse til provinsen Prince Edward Island), og i øst til Nova Scotia og Atlanterhavet (Bay of Fundy).

Provinsnavnets forkortelse er NB. Arealet er på 72 908 kvadratkilometer med 757 771 innbyggere (2017). Hovedstad er Fredericton. Største by er Moncton.

Navnet fra 1784 er etter Braunschweig i Tyskland, på engelsk Brunswick, der Storbritannias konge George 3 var hertug.

Geografi og miljø

New Brunswick består i stor grad av et bølgende og for det meste skogdekket platåland med høyder opptil cirka 800 meter over havet. Høyeste punkt er Mount Carleton (820 meter over havet). Særlig i sørvest er det mange innsjøer. Sørkysten er bratt og innskåret, østkysten flat og myrlendt. Største elv er Saint John, som er cirka 670 km lang.

80 prosent av arealet er dekket av skog, 2/3 er bartrær. Store områder er viltreservater. Bare cirka 5 prosent av arealet er dyrket mark.

Klimaet har kontinentalt preg. Somrene er varme og vintrene kalde. Vintrene er noe mildere ved Gulf of Saint Lawrence.

Folk og samfunn

Ved folketellingen i 2006 oppga 57,8 prosent at de var av kanadisk opprinnelse, 26,8 prosent av fransk, 23 prosent av engelsk, 18,9 prosent av irsk og 17,7 prosent av skotsk opprinnelse. 0,3 prosent var av norsk opprinnelse. 1,8 prosent regnet opprinnelse som helt eller delvis av urbefolkning.

Av kirkesamfunnsmedlemmene var vel 49,8 prosent katolikker (2011).

De største byene er Moncton, havnebyen Saint John og hovedstaden Fredericton, alle i sør.

Næringsliv og økonomi

Jordbruket har stor produksjon av poteter, flere kornsorter, frukt, bær og grønnsaker.

De store skogarealene gir grunnlag for en stor skogindustri (blant annet sagbruk, cellelose, papir og møbler). Det er store og varierte mineralforekomster, og det utvinnes blant annet sink, bly, gull, sølv, kobber, kadmium, vismut, kull, naturgass og olje. Fiskerier (fisk, hummer) er betydelige og skaper også atskillig industri. Det produseres blant annet transportutstyr og telekommunikasjonsutstyr.

Turismen er betydelig, med blant annet camping, hvalsafari, golf og skiidrett. Det er to nasjonalparker og en rekke provinsparker.

Historie

Den franske oppdagelsesreisende Jacques Cartier kom til området i 1534, men New Brunswick ble først utforsket av Samuel de Champlain i 1604. Det var britisk styre fra 1763 og New Brunswick ble skilt ut fra Nova Scotia som en egen provins i 1784. Året etter ble University of University of New Brunswick grunnlagt som Canadas eldste engelskspråklige universitet. Grensen mellom Maine og New Brunswick ble fastlagt i 1842.

New Brunswick var en av de fire provinsene som grunnla Dominion of Canada i 1867. Fransk ble offisielt språk ved siden av engelsk i 1959.

I 2014 vant New Brunswick Liberal Association parlamentsvalget, og Brian Gallant ble førsteminister i en flertallsregjering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg