Smer – Slovakias sosialdemokrati

Smer, det sosialdemokratiske partiet i Slovakia. Partiets offisielle navn er Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). ‘Smer’ betyr ‘retning’. Opprinnelig fra opprettelsen i 1999 het partiet bare Smer. Mellom 2003 og 2005 het partiet Smer - tretia cesta (retning - tredje vei).

I motsetning til andre sentraleuropeiske sosialdemokratiske partier har Smer venstrepopulistiske trekk. Innad i partiet finnes det ulike fløyer, der de viktigste er den patriotisk-nasjonale og den industriell-økonomiske fløyen. Sterkt pro-europeiske og venstreorienterte miljøer finnes også i partiet. 

Partiet ble opprettet i 1999 da Robert Fico (uttales Fitso) og en del andre medlemmer brøt ut av det sosialdemokratiske Strana demokratickej ľavice (SDĽ), som var «etterfølgerparti» etter det slovakiske kommunistpartiet (1939–90). Siden 1989 hadde to sosialdemokratiske partier i Slovakia slitt med å få oppslutning. Foruten SDL’ fantes det et gjenopprettet, historisk sosialdemokrati med Alexander Dubček som leder, Sociálnodemokratická strana Slovenska (SDSS). Dubček hadde stått i spissen for de tsjekkoslovakiske reformene i 1968 og nøt stor respekt uten at det ga partiet stor oppslutning. Smer nøt fra første stund godt av at Fico var en av landets mest profilerte og populære politikere, og Smer ble raskt et samlingspunkt for sentrum-venstre i slovakisk politikk. I løpet av 2003–05 hadde SDL’ og SDSS oppløst seg og gått inn i Smer. Også en sosialliberal gruppe som brøt ut av SDL’ etter Smer, sluttet seg til det nye partiet. Siden rundt 2005 har Smer vært det dominerende partiet i slovakisk politikk.     

Den sosioøkonomiske skillelinjen i politikken har spilt en økende rolle i Slovakia utover på 2000-tallet. Smer har stått for en klar politikk for at staten bør ha en viktig rolle i styringen med økonomien, arbeidstakernes rettigheter skal ivaretas og at velferdsstaten skal være et offentlig ansvar i en blandingsøkonomi. Slik sett har Smer ligget mer til venstre enn mange andre sosialdemokratier i EU’s østlige medlemsland. Robert Ficos første regjering (2006–10) innførte for eksempel klare regler for hvor mange ganger en arbeidstaker kunne få en midlertidig kontrakt før ansettelsen måtte gjøres permanent. Videre gjeninnførte han progressiv beskatning.   

Også da Robert Fico tok over statsministerposten etter den høyreliberale Mikuláš Dzurinda i 2012 og Smer hadde rent flertall i nasjonalforsamlingen, ble politikken lagt om. Det ble vedtatt en pensjonsreform i 2012 hvor det offentlige tok tilbake ansvaret for pensjonene etter at en modell delvis basert på privat pensjonsforsikring hadde vist seg å være svært dyr og lite forutsigbar.

Smer er klart pro-EU, og legger vekt på å hindre at Slovakia havner i gruppen av motstrebende medlemsland. Smer var likevel svært skeptisk til EU's kvoteordning for en del av flyktningene som kom til Schengenområdet i 2015 og til ytterligere finansiell hjelp til Hellas under krisen der samme år.  

Under Ukraina-krisen og etter denne har Smer-regjeringen sluttet opp om EUs sanksjonspolitikk og Natos tiltak, men både Fico og andre politikere fra Smer har hatt en relativt forsonlig tone overfor Russland verbalt. De viktige gass- og atomkraftleveransene fra Russland og betydningen av det russiske markedet for den svært innbringende slovakiske bilindustrien spiller en viktig rolle for det pragmatiske Smer. 

Valgene til nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet har vist jevn framgang siden Smer ble opprettet. Ved valget i 2002 fikk partiet 13,5 prosent av stemmene, i 2006 fikk de 29 prosent. Ved valget i 2010 ble resultatet 35 prosent og i 2012 fikk de 44,5 prosent oppslutning og rent flertall i Nasjonalrådet.

Ved valget i mars 2016 fikk Smer 28,3 prosent og 49 av 150 plasser i Nasjonalrådet. Partiet deltok sammen med SNSMost-Híd og Sieť i firepartikoalisjonen som ble opprettet våren 2016 under ledelse av Fico.

S&DI perioden 2014-2018 Smer fem medlemmer av Europaparlamentet, der de inngår i partigruppa Den progressive alliansen for sosialister og demokrater (S&D).

Første gang Smer var i regjering, var det i en koalisjonsregjering med to mindre populistpartier i 2006. Det ene, Folkepartiet – Bevegelsen for et demokratisk Slovakia (ĽS-HZDS) var organisert rundt den tidligere statsministeren Vladimír Mečiar, og kan karakteriseres som «sentrumspopulistisk». Det andre støttepartiet var høyrenasjonalt og populistisk, Det slovakiske nasjonale parti (SNS). I og med denne regjeringsdannelsen ble Smer suspendert fra sitt medlemskap i Det europeiske sosialistpartiet PES. PES erklærte at SNS var et «politisk parti som egger til, eller prøver å egge opp til rasemessige eller etniske fordommer og rasehat». Smer ble to år seinere tatt opp igjen i PES som fullverdig medlem.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.