Gjeldskrisen i Hellas startet våren 2010, i etterkant av finanskrisen i 2008 og 2009. Finanskrisen førte til betydelig økonomisk nedgang i store deler av Europa, og Hellas var et av landene som ble hardest rammet.
Faktaboks
- Også kjent som
-
Den greske gjeldskrisa
I november 2009 ble det klart at underskuddet på statsbudsjettet i Hellas var doblet, og at statsregnskapene hadde vært feil i flere år. De svekkede utsiktene førte til at Hellas ikke lenger fikk låne penger i internasjonale finansmarkeder, og i mai 2010 ble det satt i verk et låne- og reformprogram med EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).
Programmet innebar krav om omfattende finanspolitiske innstramninger og strukturelle reformer. Underskuddet på statsbudsjettet ble kraftig redusert, men innstramningene bidro samtidig til å forsterke nedgangen i økonomien, og arbeidsledigheten økte til over 25 prosent.
I januar 2015 vant venstrefløy-partiet Syriza det greske valget med et program om ikke å videreføre den stramme reformpolitikken, men heller reforhandle avtalen med de tre långiverne. I juni 2015 brøt forhandlingene sammen, og statsminister Alexis Tsipras tillyste folkeavstemning om låneavtalen med EU. Søndag 5. juli stemte drøyt 61 prosent nei til låneavtalen.
Forhandlingene ble likevel gjennopptatt og Hellas mottok tre nye tilskudd fra EU mellom 2015 og 2018 for å komme i mål med låneavdragene, mot fortsatte kutt i offentlig sektor og utvidede økonomiske reformer.
Den 20. august 2018 ble Hellas kriseprogram avsluttet. I løpet av de åtte årene fra programmets start i 2010, har Hellas mottatt kriselån på over 288,7 milliarder euro, rundt 2800 milliarder norske kroner. Av disse lånene står EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Den europeiske stabilitetsmekanismen (ESM) for 256,6 milliarder euro, mens Det internasjonale pengefondet (IMF) har betalt ut 32,1 milliarder euro. Landet har også stor gjeld til andre kreditorer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.