Faktaboks

Peter Pellegrini
Født
6. oktober 1975, Banská Bystrica, Slovakia
Peter Pellegrini, 2019
Peter Pellegrini, 2019
Av /Europaparlamentet 𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Peter Pellegrini er en slovakisk politiker. Pellegrini ble valgt til Slovakias president i april 2024. Han var statsminister fra 2018 til 2020 og formann for nasjonalforsamlingen i landet fra 2023 til 2024.

Pellegrini var medlem av det sosialdemokratiske partiet Smer fram til 2020, da han grunnla det sosialdemokratiske partiet Hlas – sociálna demokracia (Stemmen – sosialdemokratiet).

Peter Pellegrini er utdannet innen finans, bankvesen og investeringer ved Matej Bel-universitetet i Banská Bystrica og Det tekniske universitetet i Košice.

Pellgrini ble første gang innvalgt i den slovakiske nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet i 2006, og har vært gjenvalgt ved alle valg siden da. I 2014 ble han minister for utdanning, vitenskap, forskning og idrett. Samme år ble han valgt til president for Nasjonalrådet. I Robert Ficos tredje regjering (2016–2018) var Pellegrini vise-statsminister med ansvar for investeringer.

Pellegrini tok over som statsminister etter Fico i 2018. Fico måtte da gå av etter at en gravejournalist og hans forlovede var blitt drept. I 2020 gikk Pellegrini ut av partiet Smer og opprettet partiet Hlas – sociálna demokracia (Stemmen – sosialdemokratiet). Dette partiet regnes som mindre populistisk enn Smer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg