Slovakias politiske system

Letný arcibiskupský palác, Erkebiskopens sommerpalass, er sete for Slovakias regjering.

Etter forfatningen av 1992, senest endret 2001, er Slovakia en enhetsstatlig demokratisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges fra 2001 ved direkte valg for fem år med mulighet for ett gjenvalg; tidligere ble han valgt av nasjonalforsamlingen - Det slovakiske nasjonalrådet. Ulikt mange andre land, holder det ikke å få flertallet av avgitte stemmer i første omgang for å unngå en andre valgomgang. For å blir valgt i første valgomgang, må kandidaten ha fått stemmene til over halvparten av de stemmeberettigete.

Presidenten er ansvarlig overfor Nasjonalrådet. Selv om presidenten spiller en viss politisk rolle, ligger den utøvende makt primært hos statsministeren og regjeringen.

Den lovgivende forsamling, Nasjonalrådet, har 150 medlemmer, valgt for fire år i allmenne valg i forholdsvalg. Partisystemet er relativt oppsplittet, og koalisjonsregjeringer har vært det vanlige.

De viktigste politiske partiene er Smer-SD, SDKÚ, KDH, SaS, OL'aNO, og Most-Híd.

Administrativt

Administrativt er Slovakia delt inn i åtte regioner (kraje) og videre i 79 distrikter (okresy), alle ledet av valgte råd.

Rettsvesen

Domstolsvesenet omfatter en høyesterett, fylkesretter og distriktsretter. Det er også en egen forfatningsdomstol. Dommere velges av nasjonalrådet. Lovverket er preget av østerriksk-ungarske forbilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg