Etter forfatningen av 1992, senest endret 2001, er Slovakia en enhetsstatlig demokratisk republikk. Statsoverhodet, presidenten, velges fra 2001 ved direkte valg for fem år med mulighet for ett gjenvalg; tidligere ble han valgt av nasjonalforsamlingen - Det slovakiske nasjonalrådet. Ulikt mange andre land, holder det ikke å få flertallet av avgitte stemmer i første omgang for å unngå en andre valgomgang. For å blir valgt i første valgomgang, må kandidaten ha fått stemmene til over halvparten av de stemmeberettigete

Presidenten er ansvarlig overfor Nasjonalrådet. Selv om presidenten spiller en viss politisk rolle, ligger den utøvende makt primært hos statsministeren og regjeringen.

Den lovgivende forsamling, Nasjonalrådet, har 150 medlemmer, valgt for fire år i allmenne valg i forholdsvalg. Partisystemet er relativt oppsplittet, og koalisjonsregjeringer har vært det vanlige.

De viktigste politiske partiene er Smer-SD, SDKÚ, KDH, SaS, OL'aNO, og Most-Híd.

Administrativt er Slovakia delt inn i åtte regioner (kraje) og videre i 79 distrikter (okresy), alle ledet av valgte råd.

Domstolsvesenet omfatter en høyesterett, fylkesretter og distriktsretter. Det er også en egen forfatningsdomstol. Dommere velges av nasjonalrådet. Lovverket er preget av østerriksk-ungarske forbilder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.