Vladimír Mečiar

Faktaboks

Vladimír Mečiar
uttale:
mˈetʃiar
født:
1942, Zvolen, Midt-Slovakia

Nasjonalisten Vladimir Mečiar var en av arkitektene bak løsrivelsen fra Tsjekkoslovakia og var statsminister ved uavhengigheten. Her er han fotografert i Bratislava på Slovakias uavhengighetsdag 1. januar 1993.

Av /NTB Scanpix ※.

Vladimír Mečiar, politiker og statsminister i Slovakia flere perioder på 1990-tallet. Sterk talsmann for slovakisk uavhengighet og selvhevdelse. Han var dermed statsminister da den slovakiske og den tsjekkiske delrepublikken i Tsjekkoslovakia skilte lag og ble uavhengige stater 1. januar 1993.

Mečiar ble ekskludert fra det slovakiske kommunistpartiet i 1970 fordi han støttet reformene fra Prahavåren 1968. Fikk likevel anledning til å studere gjennom korrespondansekurs og ble jurist.

Mečiar var leder av Bevegelsen for et demokratisk Slovakia (HZDS), som i 1991 sprang ut av den brede demokratibevegelsen Offentlighet mot vold.

Mečiar var Slovakias statsminister 1990–91 og juni 1992–mars 1994, samt 1994–98. Som statsminister var Mečiar en svært omstridt, men populær politiker, som spilte på populistiske strenger. Dette ga seg blant annet utslag i symbolske tilstramninger overfor det ungarske mindretallet i landet. Han ble anklaget for å ha autoritære tendenser.

Forholdet til de vestlige internasjonale institusjonene var anstrengt, blant annet fordi Mečiar holdt en svært åpen linje til Russland og Serbia. Mens Slovakia kom med i EU samtidig med de andre sentraleuropeiske landene i 2004, kom Slovakia først med i Nato i 2004, fem år etter nabolandene.

Stilte til valg som republikkens president i 1999 og 2004, men nådde ikke opp. Ved presidentvalget 2004 vant han første valgomgang, men ble slått ut i den andre – trolig pga. sine nasjonalistiske holdninger.

I 2006 til 2010 inngikk Mečiars parti L'S-HDSZ i Robert Ficos første regjering. Mečiar selv hadde ingen ministerpost, men var medlem av koalisjonsrådet av de tre regjeringspartiene. Ved valget til nasjonalforsamling i 2010 fikk L'S-HDSZ 4,3 prosent og kom ikke inn. Ved nyvalget i 2012 fikk partiet under én prosent og Mečiar trakk seg fra politikken. Han meldte seg ut av partiet i 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg