Sosialdemokratiske partier, partier som identifiserer seg med en sosialdemokratisk idétradisjon, og fører en politikk i tråd med sosialdemokratiske verdier.

Sosialdemokratiske partier finner man i de fleste demokratiske samfunn. De eldste og mest tradisjonsrike er de nordiske og det tyske.

I Danmark ble det politiske partiet Socialdemokratiet stiftet 1871 og fikk sine første representanter i Riksdagen, danskenes nasjonalforsamling, 1884.

I Sverige ble det socialdemokratiska arbetareparti stiftet 1878, og representert i Riksdagen 1896. Det norske Arbeiderparti ble stiftet 1887. I Finland ble det første sosialdemokratiske parti stiftet 1899, og Island fikk sitt 1916.

Det tyske sosialdemokratiske parti har sine røtter tilbake til 1848, men ble opprettet 1875. Det britiske arbeiderparti, Labour Party, fikk sitt navn i 1906, da det også ble representert i Underhuset for første gang.

I Italia og Frankrike har de sosialdemokratiske partier vært preget av fraksjonsstrid og splittelse. I Spania og Portugal, etter at de autoritære regimer var blitt avløst av et demokratisk system, har sosialdemokratiet inntatt en sentral rolle siden 1970-årene.

I USA har imidlertid sosialdemokratiske partier aldri slått igjennom, selv om det finnes sosialdemokratisk tankegods hos Det demokratiske partiet. I Canada, Australia, New Zealand og andre områder som har stått under britisk innflytelse, har man tradisjonsrike arbeiderpartier, med et idéprogram som minner om det britiske.

De sosialdemokratiske partiene samarbeider gjennom Den sosialistiske internasjonale. I internasjonale parlamentarikerfora er det vanlig at sosialdemokratene holder nær kontakt, og det er mange eksempler på at de har kunnet gi hverandre bistand, også av materiell art.

I Europaparlamentet samarbeider de sosialdemokratiske partiene i organisasjonen The Party of European Socialists (PES).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg