Alexander Dubček

Alexander Dubček av Scan-foto/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Alexander Dubček, tsjekkoslovakisk (slovakisk) politiker. Bodde 1925–38 i Sovjetunionen − i byene Frunze og Gorkij − sammen med sin familie. Opprinnelig maskinarbeider. Deltok aktivt i den slovakiske nasjonale oppstanden mot Tiso-regimet i 1944. Studerte jus i Bratislava 1952–55 og ved den sovjetiske partihøyskolen i Moskva 1955–58. Fra 1949 steg han i gradene i kommunistpartiet, 1958 medlem av det slovakiske partis og det tsjekkoslovakiske partis sentralkomiteer.

Dubček var 1963–68 førstesekretær i den slovakiske sentralkomiteen etter oppgjøret med stalinistene, og en liberalisering begynte, i Bratislava. Samtidig var han medlem av partipresidiet i Praha. Da Antonín Novotný januar 1968 måtte gå av som leder for det tsjekkoslovakiske partiet, ble Dubček ny førstesekretær. Hans reformpolitikk førte til et stadig mer spent forhold til Sovjetunionen, og 21. august 1968 gjorde fem stater i Warszawapakten invasjon i Tsjekkoslovakia. Dubček ble sammen med andre ledende tsjekkoslovakiske politikere ført som fange til Moskva, og tvunget til å gå med på en nedtrapping av liberaliseringen; han gikk av som førstesekretær april 1969 og ble formann i nasjonalforsamlingen. Om høsten ble han fratatt også dette verv og utstøtt fra partipresidiet. Han var 1969–70 ambassadør i Ankara, men ble hjemkalt og utstøtt av partiet. Arbeidet fra 1975 som inspektør ved skogforvaltningen i Bratislava.

Under demokratidemonstrasjonene i november 1989 opptrådte Dubček for første gang offentlig siden 1969, først i Bratislava, så i Praha. I perioden 1989 til 1992 var han president i den tsjekkoslovakiske nasjonalforsamlingen. Fra 1992 ledet han Slovakias sosialdemokratiske parti. Han døde i november 1992 etter en bilulykke. Etter hans død utkom selvbiografien Nádej zomiera posledná (Håpet dør sist) som Dubček skrev sammen med historikeren Jiří Hochman (norsk overs. 1993).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.