Robert Fico

Faktaboks

Robert Fico
Uttale

f'itså

Født
15. september 1964, Topoľčany, Vest-Slovakia

Artikkelstart

Robert Fico er tidligere statsminister i Slovakia. Han har vært statsminister i to perioder, først fra 2006 til 2010, og fra 2012 til 2018. Han har vært medlem av Nasjonalrådet, det vil si nasjonalforsamlingen, fra 1992. Fico har vært leder av det sosialdemokratiske partiet Smer (Retning) siden oppstarten i 1999. Smer ble opprettet gjennom en sammenslåing av tre sosialdemokratiske partier. Robert Fico er utdannet jurist og var tidligere ansatt ved Vitenskapsakademiet. Han var kandidat ved presidentvalget i mars 2014. Ved første valgomgang 15. mars fikk han størst oppslutning av kandidatene med 28 prosent, men tapte andre valgomgang den 29. mars mot Andrej Kiska med 41 prosents oppslutning.

Ficos første regjering

Partiet fikk 29 prosent av stemmene ved parlamentsvalget i Slovakia juni 2006 og fikk med sine 50 mandater den største gruppa i Nasjonalrådet. Fico dannet en koalisjonsregjering basert på Smer, det populistiske Folkepartiet (ĽS-HZDS) og det nasjonalistiske Nasjonalpartiet (SNS). Samarbeidet med SNS var kontroversielt, og førte til at Smers medlemskap i Det europeiske sosialdemokratiske parti ble suspendert for to år.

Ficos første regjering reverserte en del av de upopulære tiltakene til den foregående konservative regjeringen. Blant annet ble differensierte momssatser gjeninnført og pensjonssystemet til dels tilbakeført til det offentlige. Det ble innført begrensninger i hvor mange ganger man kunne bli midlertidig ansatt uten å få fast ansettelse. Det viktige energitransportfirmaet Transpetrol ble tilbakeført til staten. Utenrikspolitisk tok Fico opp igjen en slovakisk tradisjon med vekt på gode forbindelser til slaviske land, som Russland og Serbia. Fico blir av og til omtalt mer som venstrepopulist enn som sosialdemokrat.

Ficos andre regjering

Ved valget i 2010 gikk Smer fram, men koalisjonen samlet mistet mandater. Fico måtte gå av som statsminister, men ved valget i 2012 fikk Smer 44,4 prosent oppslutning og reint flertall i Nasjonalrådet. Siden 2012 ledet Fico en regjering bestående av medlemmer av Smer samt partiløse. Han markerte seg som skeptisk til deler av EUs politikk, blant annet i saken om krisehjelp for Hellas og kvotefordeling av migranter. Hans regjeringer har balansert mellom en forsonlig tone overfor Russland i Ukraina-krisen og støtte til regjeringen i Kiev.

Ficos tredje regjering

Etter valget i mars 2016 fikk Fico igjen oppdraget med å danne regjering. Fire partier inngår i koalisjonsregjeringen ledet av ham. Partiene som inngår ledes er det sosialdemokratiske Smer, det nasjonalistiske SNS, det umgarsk-etnisk pregede Most-Híd og det konservative Sieť. Sammen har disse fire partiene 80 av de 150 plassene i Nasjonalforsamlingen. De fire partiene har tildeles sterkt ulike programmer når det gjelder økonomi og etnisitet.

Ficos avgang

I mars 2018 gikk Fico av som statsminister. Bakgrunnen var drapet på journalisten Ján Kuciak og hans forlovede Martina Kušnírová i februar samme år. Kuciak hadde avslørt forbindelser mellom slovakiske topp-politikere og den calabriske mafiaorganisasjonen 'Ndrangheta og ble henrettet av kriminelle, sannsynligvis som en advarsel til andre grave-journalister. Fico ble anklaget for ikke ha gjort nok som regjeringssjef for å avverge denne typen drap og for selv å lede en korrupt regjering. President Andre Kiska utpekte etter Ficos avgang, Peter Pellegrini til statsminister. I likhet med Fico, kommer Pellegrini fra partiet Smer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg